insändare

Debatten om RUT

rut-avdragDet har blossat upp en debatt om Vänsterpartiets förslag att avskaffa RUT-avdraget. Våra motståndare går till storms för ett avdrag för hushållstjänster samtidigt som förlossningsvården havererar, tågen snart har slutat gå och resultaten i skolan har sjunkit till rekordlåga nivåer.

Det har blossat upp en debatt om Vänsterpartiets förslag att avskaffa RUT-avdraget. Våra motståndare går till storms för ett avdrag för hushållstjänster samtidigt som förlossningsvården havererar, tågen snart har slutat gå och resultaten i skolan har sjunkit till rekordlåga nivåer.

I debatten försöker våra motståndare få det att framstå som att vi ser ner på anställda inom RUT-branschen. Inget kunde vara mer felaktigt. Det är Vänsterpartiet som står upp för de anställdas arbetsvillkor genom bland annat krav på rätt till heltid och en politik för att minska andelen osäkra anställningar. Vi tar kampen för trygga arbeten. Denna debatt bör handla om vilka prioriteringar samhället ska göra. Vänsterpartiet vill inte förbjuda inköp av städtjänster, men varför ska statliga pengar gå till skattesubventioner för just detta? Varför ska de som tjänat tusenlappar varje månad på regeringens inkomstskattesänkningar få ytterligare skattelättnader?

Frågan om hemarbetet och dess plats i våra liv har med diskussionerna om RUT också kommit in i den politiska debatten.  Hur ska vi få livet med hem, jobb och barn att gå ihop? Hur ska vi hinna med omsorgen om våra anhöriga i ett alltmer krävande arbetsliv?

Vi är ett socialistiskt och feministiskt parti. Generell arbetstidsförkortning är viktigt för Vänsterpartiet, vi har drivit frågan längst av alla och nu är det dags att ta tag i frågan igen. Vi ser en arbetstidsförkortning som en reform för bättre livskvalitet för alla, det leder till större jämställdhet och minskad ohälsa.

Kortare arbetstid ger färre sjukskrivna och fler skulle orka jobba fram till pensionsålder.
Fler arbetslösa kommer att få jobb. Det är helt enkelt en efterfrågad välfärdsreform som vi jobbat ihop till och stegvis har råd med och som skulle gynna de flesta.

RUT-avdraget kostar mycket för ett fåtal arbetstillfällen. Vänsterpartiet anser att våra skattepengar ska användas till en välfärd som fördelas efter behov. Pengarna skulle istället kunna användas till att skapa många fler jobb inom välfärden, där det sannerligen inte saknas hål att fylla. Varför inte använda pengarna till att minska storleken på barngrupperna i förskolan, bygga ut barnomsorg på obekväm arbetstid, starta försök med 6-timmarsdag, förbättra hemtjänsten och anställa fler inom vården?

Ingrid Mattiasson Saarinen
Claudia Vélasquez
Kommunfullmäktigekandidater för Vänsterpartiet Helsingborg

Dela den här sidan:

Kopiera länk