arbetsmiljö

Ge personalen arbetsskor och fullständiga arbetskläder

Motion om arbetsskor och arbetskläder inom vård- och omsorg

I november 2018 trädde en ny föreskrift i kraft från Arbetsmiljöverket som  kompletterar och tydliggör de redan gällande föreskrifterna från Socialstyrelsen, den  då nya föreskriften innebar att arbetskläder hamnade under Arbetsmiljölagen och  tydliggör att det är arbetsgivarens lagstadgade ansvar att stå för, bekosta och tvätta  arbetskläder inom särskilda boenden, hemtjänst, LSS-boende och hälso- och sjukvård.  

I Helsingborg tillhandahåller vård- och omsorgsförvaltningen till stor del arbetskläder  för personalen. Det kunde vi senast läsa om i HD den 14/2 2020 då kommunen stolt  berättade att de tillhandahöll vinterjackor till hemvårdspersonalen. 

Kommunen har en hel del personal inom vård- och omsorgsförvaltningen som under  sin arbetsdag rör sig en stor del utomhus, cyklandes i hemvården där de tar sig runt  mellan olika vårdtagare. De som cyklar i arbetet får en cykelhjälm samt regnkläder  och en del ytterkläder. Men i vintertid är inte utbudet tillräckligt. Det behövs  kompletterande arbetskläder för att cykla ute när det är flera minusgrader, så som  överdragsbyxor, cykelhandskar, mössa mm.  

Något som också är viktigt är bra arbetsskor. Det är inget som lagstiftningen kräver,  men när vi hyllar vårdpersonalen som hjältar känns det också rimligt att förse dessa  hjältar med goda förutsättningar. Bra arbetsskor är viktigt för personal som är i rörelse  hela dagen. Det hjälper för att undvika förslitningsskador i ett rörligt och ibland  fysiskt slitsamt yrke.  

Vänsterpartiet yrkar därför 

Att: Avtalet kring arbetskläder för vård- och omsorgspersonal som arbetar utomhus  utökas med alla de ytterkläder som behövs vintertid.  

Att: kommunen även tillhandahåller arbetsskor för personal inom vård- och omsorg.  Såväl utomhusskor för de som behöver det och inomhusskor för de som arbetar  inomhus.  

För Vänsterpartiets fullmäktigegrupp 

Ingrid Mattiasson Saarinen 

Jenny Björklund Hansson

Dela den här sidan:

Kopiera länk