insändare

Ge oss ett grönskande Söder

Helsingborgs ledande kommunalpolitiker med alliansen i spetsen driver en aggressiv politik för att sakta men säkert göra vår fina men starkt segregerade stad ännu mer segregerad. Med rådande stadsplanering vill de att vi Helsingborgare ska leva vårt sociala liv på Väla Centrum och konsumera. Söder är på väg att dö ut och bli till en understimulerad förortsmiljö inom stadskärnan där den ena butiken efter den andra läggs ner, där torghandeln försvinner och där Folkets hus är hotat. Även Norrcity mellan Trädgårdsgatan och Hälsovägen börjar kännas lite halvt ödsligt. De få upplevelsecentra som finns i stan, typ Konserthuset, Dunkers och Stadsteatern, som alla dessutom ligger på norr är så dyra att besöka, att gemene man oftast prioriterar bort dem.

Söder om Trädgårdsgatan är Stadsbiblioteket det enda upplevelsecentrat, och är nu väldigt underdimensionerat. Helsingborg Arena går med förlust och då vill politikerna låta dessa förluster skvalpa över på andra kommunala sektorer. Det lär belasta kulturen och omsorgen när skulderna bollas mellan olika konton. Diskussionerna om vad det ska bli av Ångfärjetomten har gått i höga vågor. Hur klokt är det med ännu fler hotell och konferensanläggningar i Helsingborg? Det finns så det räcker. De byggnaderna är inte till för oss Helsingborgare, utan bara för ägarna som tjänar pengar på gästerna som hyr in sig på deras anläggningar.

De styrande kommunalpolitikerna bryr sig inte om vad vi invånare vill med vår egen stad. Jag vill inte ha en utdöende stadskärna vare sig på Norr eller på Söder. Jag vill inte vara tvungen att åka till Väla och konsumera. Jag vill inte ha hotell och konferensanläggningar i stora delar av stan. Jag vill inte ha massor av trafik i innerstan. Jag vill helst ha en bilfri innerstad med mer grönska, avgiftsbefriade kulturinstitutioner, kanske ett nytt Stadsbibliotek på ångfärjetomten, fik, pubar, butiker och massor av mötesplatser för folk. Köpmännen själva skulle tjäna på att vi trivdes i city. Man skulle kunna ha parkeringshus vid gamla Tretorn, så att vi alla kunde strosa runt i city i lugn och ro.

Jag vill ha ett levande Söder med olika upplevelsecenter, typ experimentarier och annat, kanske ett utbyggt Stadsbibliotek, en blommande torghandel, fik, butiker, pubar, kanske en saluhall, ett aktivt pulserande Folkets Hus, lokaler för föreningar av olika slag. Jag vill ha många mötesplatser på ett grönskande Söder med begränsad biltrafik där folk känner sig hemma, kan träffas och bara umgås om man vill.

Dela den här sidan:

Kopiera länk