Första maj år 1886 i Chicago gick över 350 000 arbetare i generalstrejk och krävde åtta timmars arbetsdag i USA. Två dagar senare grep polisen brutalt in och sköt ihjäl sex obeväpnade strejkande och skadade ett otal andra. Händelsen ledde till att dagen därpå slöt arbetare upp i stora demonstrationståg över hela USA.
Vid Haymarket i Chicago samlades flera tusen arbetare för att protestera mot polisens brutalitet. Snart dök 180 poliser upp på platsen för att upplösa folksamlingen.Plötsligt gick en bomb av mitt i polishären varpå polisen öppnade eld mot folksamlingen. Antalet döda är än i dag okänt men efterspelet resulterade i att åtta dömdes till döden, varav fyra avrättades och en tog livet av sig.
Ett par år senare, 1890, svepte en våg av demonstrationer över hela USA och Europa för att hedra dödsoffren i massakern vid Haymarket, och för att fortsätta arbetarrörelsens kamp för bättre arbetsvillkor. Datumet var naturligtvis den första maj. Röda flaggor hissades för att symbolisera det blod som arbetarklassen fått utgjuta under kapitalismens förtryck. Och allt sedan dess har första maj firats med politiska förtecken världen över.