Debattartikel om barnfattigdom
Vi har tio förslag på hur barns ekonomiska utsatthet i Helsingborg kan minska, skriver
företrädare för Vänsterpartiet i staden
Enligt Försäkringskassan har antalet ensamstående föräldrar med låg ekonomisk standard ökat sedan 2023. Både Röda korset och Majblomman skriver att familjer söker sig till dem för att de har ekonomiskt svårt, till exempel med att handla kläder. Det kan tyckas självklart att inga barn ska tvingas växa upp i fattigdom, ändå levde 7937 barn med låg ekonomisk standard i Helsingborg enligt Statistiska centralbyrån, SCB, och 4316 barn i kommunen i barnfattigdom, enligt Rädda barnens fattigdomsrapport. Båda uppgifterna är från 2021. Någon nyare statistik har inte publicerats.
Men vad är barnfattigdom? SCB räknar låg ekonomisk standard för barn om hushållet har en inkomst på mindre än 60 procent av medelinkomsten. Rädda Barnens sätt att räkna omfattar barn i familjer med låg inkomststandard, med försörjningsstöd eller med både låg inkomststandard och försörjningsstöd. När regeringens budget kom i september uppmanade Rädda Barnen regeringen att satsa mer på kommuner och regioner, eftersom det är där barnen lever och har sin vardag. Men istället står kommuner och regioner med nedskärningar i både skola och vård.
I Helsingborg växer barn upp i hem där det inte finns tillräckligt med mat, där det alltid är svårt att ha råd med tåliga vinterkläder och dyra idrotter inte är att tänka på. För de barnen ser möjligheterna till ett gott liv annorlunda ut än för dem i familjer med god ekonomi. I den uppföljning som gjordes år 2023 av stadens livskvalitetsprogram anges att andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet har ökat. Över tid har andelen barn som är medlemmar i en idrottsförening minskat. Uppföljningen visar att nedgången är större bland pojkar än bland flickor och att barn med låg socioekonomisk bakgrund är underrepresenterade i idrottsföreningar. För barn med funktionsnedsättningar är behovet av föräldrar som orkar kämpa för deras rättigheter stort. Dessutom behöver föräldrarna tampas med oro över att barnen inte ska få rätt stöd i skolan, möjlighet till fritidsaktiviteter, stöd via LSS för de som har rätt till det och med långa väntetider för utredningar. För barn med funktionsnedsättningar är också fattigdom som vuxna en långt mycket högre risk än vad det är för andra barn.
I uppföljningen av Helsingborgs livskvalitetsprogram skattar både unga transpersoner och personer med funktionsnedsättningen lägre grad av bra eller mycket bra mående jämfört med övriga elevgrupper. De styrande högerpartierna i Helsingborg – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna – har under flera år skurit ner i skolan, liksom på fritidsverksamheter och för studieförbunden. De styrande partierna har gett löften om att skolan, som redan borde ha varit avgiftsfri, det vill säga att det till exempel inte ska kosta något att åka på utflykt, kanske skulle bli det under 2024. Samtidigt har de avslagit Vänsterpartiets förslag om avgiftsfri skolfrukost. Utöver det har skolpersonalen vittnat om en ökad arbetsbelastning. För de barn som lever i fattigdom gör välfärden – skola, vård och omsorg – en avgörande skillnad.
Här är tio förslag för att minska barns ekonomiska utsatthet i Helsingborg:
● nolltolerans mot avgifter i skolan
● ungdomsbiljett som ger avgiftsfri kollektivtrafik
● att sommarjobb inte räknas in vid beräkning av försörjningsstöd och att barnfamiljer får en extra peng i försörjningsstöd inför jul
● sänkta avgifter i kulturskolan
● stärkt föreningsstöd så att fler kan ägna sig åt fritidsaktiviteter
● avgiftsfri skolfrukost och lovlunch
● fler fritidsgårdar
● funktionsrättsrådgivare för barn
● bibliotek på området Planteringen 2025
● satsningar på fritidsaktiviteter för barn med funktionsnedsättningar
Helsingborgs kommun måste ha en nollvision för barnfattigdom som leder till att alla barn får lika möjligheter till ett gott liv.
Jenny Björklund Hansson (V) kommunalråd i Helsingborg
Qasem Rezai (V) ersättare i Helsingborgs barn- och utbildningsnämnd
Svjetlana Saric (V) ersättare i Helsingborgs kommunfullmäktige
Emanuel Jensen Sten (V) har insynsplats i Helsingborgs idrotts- och fritidsnämnd
Claudia Velasquez (V) ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige
Publicerad i Helsingborgs dagblad den 27 december 2024, läs artikeln i HD HÄR