debatt

HIF ska inte ha en gräddfil

HIF har återigen en knagglig ekonomi och ännu en gång rycker Helsingborgs stad

in och hjälper till. Denna gång får HIF en hyressänkning från 288.500 kr till 50.000 kr per månad och detta till och med retroaktivt från april i år till mars 2017, dvs när nya Olympia är klar. Vänsterpartiet Helsingborg är djupt kritiska till detta och vi ställer oss verkligen tveksamma till att en hyressänkning i denna storleksordning ska vara ett tjänstemannabeslut.

Man skyller på att publiken sviker på grund av ombyggnaden och att det nästa år blir ca

3-4.000 platser färre. Med ett utgångsläge på ca 15-16.000 platser, så borde platserna gott och väl räcka till. HIF säger själva i en intervju med FotbollDirekt.se att man hoppas på ett snitt på 8.000 under de sista matcherna i höst. Som jämförelse låg totalsnittet i fjol på 8.344 personer. När planerna för det nya Olympia presenterades, nämndes heller inget om någon hyressänkning under ombyggnaden.

Varje år i juni har vi budgetdebatter i fullmäktige när kommande års medel ska fördelas på de olika nämnderna. Striden kan ofta stå hård om några hundratusen kronor. Vi undrar naturligtvis hur Fastighetsnämnden ska täcka detta hyresbortfall. Kommer andra hyresgäster att belastas med kostnader, eller ska kommunstyrelsen lyfta loss pengar som en oförutsedd utgift?

Nu har alltså denna hyressänkning av någon anledning inte varit föremål för något politiskt beslut i vare sig någon nämnd eller i fullmäktige, trots att det handlar om en total hyressänkning på nästan 6 mkr.

Det verkar som om HIF har en gräddfil in till staden som få andra. Hur stämmer detta med likställighetsprincipen? Denna särbehandling av HIF kontra övrigt föreningsliv går ut över bredden, och rimmar illa med stadens vision om ”den goda staden”. Det är hög tid att HIF som förening själv tar ansvar för sin ekonomi genom att skapa en bra produkt med fin fotboll och god stämning på Olympia.

Mounir Mansour (v)

Ingrid Mattiasson Saarinen (v)

Peter Ahlbom (v)

Claudia Velasquez (v)

Mats Fuchs (v)

Läs mer
HD 150929

Dela den här sidan:

Kopiera länk