Helsingborg

HIF är inte den enda klubben i stan

Det är sunt att debatten om HIF:s roll inom Helsingborgs föreningsliv äntligen börjar granskas.

För det första vill jag ha sagt att jag är en stor fotbollssupporter som vill ha ett elitlag av internationellt hög klass i Helsingborg. Så HIF får gärna satsa för att bli ett lag som vi kan vara stolta över. Det är dock lång väg dit.

Själv har jag varit aktiv som spelare och ledare i Högaborgs BK sammanlagt i ca sju år. Den klubben har en social bas där alla barn och ungdomar får chansen att spela, oavsett vilken socialgrupp de tillhör eller vilken talang de har. Killar och tjejer som inte verkar vara så bra fotbollsspelare i unga år kan bli jättebra om de får rätt stöd. Denna bas har också lett till att Högaborgs BK är den småklubb som fostrats flest storspelare i hela Sverige, Henrik Larsson, Mats Magnusson, Martin Ohlsson och Abe Khalili är bara några av dessa.

Min kritik mot HIF handlar nog framförallt om den anda som alltid har funnits inom klubben vad gäller dess sociala roll. Att klubbledningar i HIF gång efter annan kört ekonomin i botten är illa. Att klubben inte får bukt med huliganismen på och runt Olympia är också mycket illa.

Att kommunen hjälper HIF med förmånliga lån när klubben missköter sin ekonomi, och går in med många miljoner ur fondmedel till upprustning av Olympia kan jag köpa, men att man nu låter tjänstemän och inte politiker ta beslut om en hyressänkning på 6 miljoner känns både orimligt och odemokratiskt. Därför står jag bakom Vänsterpartiet Helsingborgs krav på granskning av detta.

Samtidigt visar HIF dålig vilja till att skapa en produkt som folk vill ha med bra fotboll, ordnad ekonomi och god spelarpolitik, samt framförallt med en atmosfär på och runt Olympia med lugn, ordning och reda som kan locka alla och envar till matcherna.

Dock tycker jag att det värsta av allt är att HIF som har så hög status i Helsingborgs föreningsliv, inte låter alla barn och ungdomar i alla åldrar spela på lika villkor, utan gallrar tidigt så bara ”de bästa” får spela. Det ska inte en klubb som staden stöttar så mycket hålla på med. Låt tusen blommor blomma!

Mats Fuchs

Medlem i Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk