Aktuellt

Helt absurt att ge tillstånd till en servering på Terrasstrapporna

Det borde vara en självklarhet att lagar om tillgänglighet för serveringar följs likaväl som att en plats av riksintresse inte inhägnas och privatiseras.

Lagar och regler om tillgänglighet säger att alla ska kunna nå och använda en uteservering, även de som har rullstol, rullator eller nedsatt syn.

Av någon anledning gav ändå Stadsbyggnadsförvaltningen i fjol ett ja till uteserveringen på Terrasstrapporna. Detta trots att kommunens tillgänglighetsansvarige, med hänvisning till att serveringen inte uppfyllde kriterierna för tillgänglighet, sagt nej.

I år sa däremot Stadsbyggnadsförvaltningen nej till en uteservering. Detta överklagades till Förvaltningsrätten, som förvånansvärt nog underkände avslaget. Och Stadsbyggnadsförvaltningen väljer då, ännu mer förvånansvärt, att inte överklaga beslutet.

I kommunens handbok för en tillgängligare utemiljö, reviderad 2011, sägs att tillgänglighetsbegreppet har stärkts ytterligare i den nya plan- och bygglagen från 2011.  Barn, äldre och personer med funktionsnedsättning ska liksom alla medborgare kunna vistas i och förflytta sig i den fysiska miljön.

Om vi nu har lagar och regler som säger att vi ska jobba för en mer tillgänglig stad och att uteserveringar ska vara tillgängliga för alla, varför har då inte Stadsbyggnadsförvaltningen överklagat beslutet? Nu kommer privatpersoner i stället att göra detta.

Vänsterpartiet tycker att Stadsbyggnadsförvaltningen borde insett det självklara i att överklaga, om man menar något med att stadens serveringar ska vara tillgängliga för alla. Och även om beslutet är taget av förvaltningen, så är detta på delegation från Stadsbyggnadsnämnden, som därmed är ytterst ansvarig.

Sedan tycker vi att det finns ytterligare ett argument mot att ge tillstånd till en servering på en av avsatserna på Terrasstrapporna.

Serveringen sträcker sig längs hela avsatsen.  Det är inte längre möjligt att gå fram till balustraden och njuta av den fantastiska utsikten – om man inte är restauranggäst.

Vi har inget emot uteserveringar, tvärtom.  Men detta är en av de mest populära och attraktiva platserna i den gamla stadskärnan, omtyckt av både helsingborgare och turister.  Terrasstrapporna är av riksintresse, detaljplanelagt som kulturreservat. Det är en kulturmiljö som fortsatt borde få vara offentlig, inte som nu inhägnad och enbart för restauranggäster.

Ingrid Mattiasson Saarinen, ledamot kommunfullmäktige (V)

Claudia Velásquez, ersättare kommunfullmäktige (V)

Jennie Fryksäter, ersättare Stadsbyggnadsnämnden (V)

Insändare publicerades på HD

Interpellation till Christian Orsing, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden

Dela den här sidan:

Kopiera länk