insändare

Reformera tandvården

V-inte-till-salu-tandvardenDen svenska tandvården är i behov av omfattande reformer som ökar jämlikheten och förbättrar tillgängligheten, särskilt för personer med små inkomster.

Den svenska tandvården är i behov av omfattande reformer som ökar jämlikheten och förbättrar tillgängligheten, särskilt för personer med små inkomster.

Vänsterpartiet föreslår därför att all tandvård ska subventioneras med 50 procent från första kronan istället för dagens system där högkostnadsskyddet träder in först när kostnaden överstiger 3000 kronor. Det innebär att ett tandläkarbesök som i dag går på 2 000 kronor kommer att kosta patienten 1 000 kronor istället för 1 850 kronor.

Regeringen har misslyckats med att göra tandvården billigare och mer tillgänglig. Att högkostnadsskyddet träder in först vid 3 000 kronor drabbar låginkomsttagare som sjukskrivna, arbetslösa, förtidspensionärer och många äldre. Enligt Tjänstetandläkarna har kostnaderna för tandvård ökat för drygt 90 procent av patienterna sedan dagens tandvårdsstöd infördes. Tre fjärdedelar av befolkningen får betala sin tandvård från första till sista kronan, enligt Riksrevisionen.

De som har ekonomiska svårigheter söker i mycket lägre grad tandvård än personer utan ekonomiska svårigheter. Tandvården lyckas inte minska kariesskadorna hos de barn som har mest karies. Barn från socioekonomiskt svaga områden rapporteras ha sämre tandhälsa än andra barn. Särskilt påtagligt är det bland barn med utländskt ursprung. Många ungdomar slutar att besöka tandvården i förebyggande syfte efter att de fyllt 20 år, främst av ekonomiska skäl.

Vänsterpartiet vill stärka möjligheterna till tandvård för barn och unga. Enligt vårt förslag ska patienter upp till 23 år ha rätt till tandvård mot samma patientavgift som gäller vid vanliga läkarbesök. Den förebyggande tandvården i skolorna ska stärkas, särskilt i områden där behoven är som störst.

Även äldres munhälsa behöver prioriteras. Drygt fyra av tio pensionärer upplever att de har problem med mun och tänder. Vi föreslår att alla pensionärer ska erbjudas möjlighet till munhälsosamtal med tandläkare eller tandhygienist.

Asylsökande och flyktingar som lever gömda är i dag berättigade till hälso- och sjukvård samt tandvård. Vuxna som söker asyl ska kunna söka akut tandvård hos Folktandvården eller Distriktstandvården. Det är en självklar rättighet och för att undvika att olika bedömningar görs i olika landsting, kräver Vänsterpartiet att det ska tas fram nationella riktlinjer som försäkrar att alla vuxna asylsökande och papperslösa som vistas i Sverige har tillgång till tandvård på jämlika villkor.

Tandhälsan har blivit en klassfråga. De som är i allra störst behov av tandvård har i dag inte råd att gå till tandläkaren. Istället för att laga tänder tvingas många dra ut dem. Vänsterpartiets förslag utjämnar skillnaderna och gör att betydligt fler har råd att gå till tandläkaren. På sikt vill vi att tandvården ska omfattas av samma högkostnadsskydd som alla annan hälso- och sjukvård. Nu tar vi ett viktigt steg på vägen.

Peter Ahlbom (V)

förstanamn till riksdagen, Skåne läns västra

Emma Wennerholm (V)

andranamn till riksdagen, Skåne läns västra


 

Reformera tandvården  –  Helsingborgs dagblad

Dela den här sidan:

Kopiera länk