artikel

Begränsad tillgänglighet är alltid diskriminering

Tillgänglighet LokaltidningenDet kan tyckas som ett I-landsproblem för vissa, när en servering vid Terassen inte behöver se till att alla människor har samma möjlighet att besöka den. Inget är mer fel än så, för alla typer av inskränkningar i människors vardag och frihet att leva ett aktivt liv, är en form av diskriminering. Jag har själv vuxit upp som man sa då; med handikappade föräldrar. Min mor och far var och är båda halvt förlamade, sedan de fick polio som barn. De kämpade på och klarade att arbeta, köra bil med handreglage och leva ett aktivt liv i övrigt, trots att de var tvungna att förflytta sig med rullstol och käppar, och utföra vardagssysslor med begränsad rörelseförmåga och ständig värk i sina kroppar. Vi som är ”fysiskt friska” kan nog aldrig fullt ut förstå vad detta innebär.

Det kan tyckas som ett I-landsproblem för vissa, när en servering vid Terassen inte behöver se till att alla människor har samma möjlighet att besöka den. Inget är mer fel än så, för alla typer av inskränkningar i människors vardag och frihet att leva ett aktivt liv, är en form av diskriminering. Jag har själv vuxit upp som man sa då; med handikappade föräldrar. Min mor och far var och är båda halvt förlamade, sedan de fick polio som barn. De kämpade på och klarade att arbeta, köra bil med handreglage och leva ett aktivt liv i övrigt, trots att de var tvungna att förflytta sig med rullstol och käppar, och utföra vardagssysslor med begränsad rörelseförmåga och ständig värk i sina kroppar. Vi som är ”fysiskt friska” kan nog aldrig fullt ut förstå vad detta innebär.

 

När jag nu läser om att en servering får dispens från lagen om tillgänglighet blir jag arg. Varför ska människor som redan har det mycket kämpigare än många av oss andra att leva ett aktivt liv, straffas dubbelt? Varför ska de inte ha samma frihet som alla vi andra? Ingen kan ge ett vettigt svar på de frågorna med hedern i behåll. Lagstiftningarna på dessa områden är oftast bara rådgivande och inte tvingande. Detta är i sig en statlig diskriminering av människor som är helt beroende av hjälp och stöd för att klara sitt dagliga liv. För några veckor sedan godtog regeringen dessutom en massa undantag i lagen om diskriminering. Det innebär att företag och institutioner än mer kan strunta i att verka för att vara tillgängliga, utan att staten griper in. Det är katastrofalt. Man slår alltså undan benen på massor av människor som redan har svårt att gå och stå. Lek med tanken att vi som är ”fysiskt friska” stängdes ute från serveringar, butiker etc. Vem skulle acceptera det? Människor med olika typer av funktionsnedsättningar ska givetvis ha samma möjligheter som alla andra till ett aktivt liv såväl på arbetsmarknaden som i samhället i övrigt.

Det behövs en politik med en människosyn som sätter individers behov i centrum. Vänsterpartiet har nyligen presenterat ett 13-punktsprogram där man bygger ut FunkA-utredningen från 2012, i vilken det görs olika satsningar på att skapa jobb för människor med särskilda behov. Bl a vill partiet höja delen med statligt stöd till jobb för dessa individer från 16700:-/ månad till 20.000:-/månad. Man vill också bl a förstärka stödet till arbetsgivare som tar emot personer med lönestöd, och se till att Arbetsförmedlingen har specialiserade handläggare med fördjupade kunskaper om funktionsnedsättningar. Alliansens politik visar även på detta område att den fria marknadsekonomin inte behöver ta hänsyn till oss individer och våra olika behov, utan i stället fortsätta att se oss alla som handelsvaror. Det behövs en rejäl kursändring, vi längtar efter en politik som utgår från våra behov, från en människosyn byggd på individers behov.

Vi är inte till salu. Därför väljer jag Vänsterpartiet.

Mats Fuchs

Medlem i Vänsterpartiet Helsingborg

 

 

 

Kopiera länk