artikel

1 maj Helsingborg

Vänsterpartiet Helsingborg firar årligen 1 maj traditionsenligt precis som alla andra lokalavdelningar inom vårt parti, och som så gott som hela arbetarrörelsen gör över hela världen. Vi ser 1 maj som en av de viktigaste dagarna i den internationella arbetarrörelsens verksamhet. Det är då arbetarklassen firar sin sammanhållning i kampen för jämlikhet, rättvisa, fred och solidaritet över hela världen.

Kampen är idag enormt viktig när högerkrafterna har utarmat den gemensamma välfärden och reat ut stora delar till sina kompisar, storkapitalet. Man har också drivit en politik som gjort att klasskillnaderna mellan de svaga samhällsgrupperna och de som har gott om pengar har ökat kraftigt. Parallellt med denna samhällsutveckling har också de främlingsfientliga krafterna spridit sig som en farsot över Europa och vårt land. I år står vi inför två val som är viktigare än någonsin, dels valet till Europaparlamentet den 25 maj samt valet till Riksdag, kommuner, landsting och regioner den 14 september.

Det blåser en kraftig medvind för vårt parti nu, men det innebär inte att vi ska ta ut någon seger i förskott och stå vid sidan och se på. Tvärtom är det ett starkt förpliktigande att engagera oss i partiets arbete på alla plan och med extra stort engagemang i valrörelserna. De sjuka, de arbetslösa, de ensamstående, pensionärerna, skoleleverna, dagisbarnen, låginkomsttagarna m fl svaga grupper i samhället litar på att vi Vänsterpartister driver en politik som sertill deras intressen. För (V)-i är inte till salu, och som Mikael Wiehe sjunger ”låt oss ta det tillbaka”.

Årets 1 maj med Vänsterpartiet Helsingborg blev en mycket lyckad dag med sol och friska vänstervindar. Vi samlade ca 140-150 personer vid Stortorget och gick tillsammans i ett kraftfullt demonstrationståg genom staden till Gustav Adolfs torg. Där talade våra partikamrater Peter Ahlbom, Ingrid Mattiasson-Saarinen, Mounir Mansour, Ung Vänsters ordförande Karoline Sjösten samt Hanna Gedin från Malmö som sitter i partistyrelsen, plus en representant från Kurdiska kvinnoföreningen.

Därefter bjöd vi på fest med mingel i Salongen på Folkets Hus, där Helsingborgsgruppen Märk Väl spelade låtar av Cornelis Wreeswijk, och vi bjöd på mat och dryck i samarbete med Kurdiska kvinnoföreningen samt enhetsgruppen hade bokbord. Men framförallt där vi fick ny energi av att känna stödet från medlemmar, sympatisörer och nya presumtiva medlemmar. Det var en dag fylld med glädje, gemenskap, solidaritet och fylld av kampvilja.

Tack för en underbar dag! /Vänsterpartiet Helsingborg

Film med talen från 1 maj

Bildspel från första maj

Kopiera länk