Inlägg i debatten om folkomröstning om Ångfärjetomten
Staden behöver en kongressanläggning, säger m, fp, kd och s – men den kan ju ligga gärna ligga på H+området säger vi i Vänsterpartiet. Vi behöver arbetstillfällen, inte minst för ungdomar säger m, fp, kd och s. Ja, vi håller med – men lika många arbetstillfällen lär väl kunna skapas om kongressanläggningen ligger på H+-området?
När Länsstyrelsen 2013 behandlade frågan om Ångfärjestationen skrev två av tjänstemännen på Kulturmiljöenheten i en skiljaktig mening att Ångfärjestationen är unik i ett nationellt perspektiv och har mycket höga kulturhistoriska värden och att det till anläggningen finns knutet stora samhälls- och socialhistoriska värden.
Regionmuseet Kristianstad skrev i en rapport 2011 beställd av Länsstyrelsen att Regionmuseets bedömning är att Ångfärjestationen har ett högt kulturhistoriskt värde med sin unika historia som bland annat innefattar att den var stationsbyggnad vid landets första internationella järnvägsförbindelse och att det numera är en av få bevarade tåg- och färjestationsbyggnader i landet.
Detta bidrar tillsammans med platsens höga kommunikationshistoriska värde och den kontinuitet Ångfärjestationen har och har haft som mötesplats i mer än hundra år till att göra den synnerligen märklig ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Slut citat
Värdet går förlorat om man styckar upp Ångfärjestationen och flyttar den. Genom att flytta byggnaden går man miste om en stark del av historien & identiteten eftersom det inte är byggnaden i sig som ensam är värdefull, utan anknytningen till platsen. Byggnaden kopplade samman järnväg och färjeförbindelse, detta var porten mot kontinenten.
Två gånger har HD i opinionsundersökningar frågat helsingborgarna om de vill ha en kongressanläggning med hotell och bostäder på Ångfärjetomten.
Båda gångerna har en majoritet svarat nej. Och motståndet växer. När HD för tredje gången i juni 2014 ställde samma fråga ökade antalet nej-sägare, medan ja-sägarna blev färre. Den undersökning Demoskop gjorde för HD’s räkning i juni 2014 visade att 69% av helsingborgarna är mot projektet och bara 20% är för.
Inte heller har M och S sina väljare med sig, 70 procent av Socialdemokraternas väljare säger nej till kongressbygget, motståndet bland Moderaternas väljare låg på 57 procent.
Vänsterpartiet vill ha en social mötesplats för helsingborgarna på stadens mest attraktiva tomt. Med ett hus på Ångfärjetomten, där alla känner sig välkomna, skulle man bygga samman norr och söder och inte permanenta Trädgårdsgatan som skiljelinje. Biblioteken hör till de mest använda och mest omtyckta kulturinstitutionerna. De är offentliga vardagsrum, där tröskeln är låg och alla känner sig välkomna.
Jörgen Michelsens vackra bibliotek i Stadsparken byggdes 1965. Men med åren har det blivit både trångbott som bibliotek och nedslitet.
Bredvid Ångfärjestationen, på Ångfärjetomten, vill vi därför bygga ett nytt stadsbibliotek integrerat med verksamheter som bidrar till att förstärka bibliotekets verksamhet.
Biblioteken står inför stora utmaningar och förändringar i en digital framtid. Vi vill ha ett stadsbibliotek som ligger i framkant; ett bibliotek som står för kommunikation, kultur och kunskap och är en mötesplats för människor, aktiviteter och evenemang.
På Ångfärjetomten vill vi sudda ut gränsen mellan ute och inne och låta ute- och inneplatser och aktiviteter samspela med varandra.
Vi vill ha en byggnad som arkitektoniskt sticker ut, men som inte täpper till hela den fria ytan och utsikten mot havet.
Bl a vår grannstad Helsingör har med både sitt nya stadsbibliotek och sitt sjöfartsmuseum visat att nya spännande miljöer skapas då man integrerar gamla byggnader och ny arkitektur. Dåtid och nutid vävs samman i platsen och byggnaderna, men fylls med ett nytt innehåll.
Fullmäktigeledamöter, tänk om, det är ännu inte för sent med ännu ett omtag.
Kunde Helsingör, så kan väl Helsingborg också!
Ingrid Mattiasson Saarinen