Aktivism

De hemlösa blir fler och behovet blir tydligare av en rättvis välfärd

De tre ledande kommunalpolitikerna i Miljöpartiet Marcus Friberg, Annika Roman och Ann-Christine Borgman, hävdar i ett svar till signaturen Lurad på min mening i HD den 3 november att deras parti ställer upp på stadens hemlösa, trots att de medverkat till stängningen av Hemlösas hus övernattningsplatser. Deras syn stämmer inte med verkligheten.

Antalet personer som saknar ett hem i Helsingborg ökar ständigt. Hemlösas hus förlorade sitt bidrag i april 2014 och tvingades lägga ner sin övernattningsdel.


Läs mer:
Hemlösa protesterade vid Rådhuset – förgäves – Hd 2015-11-17

Allt fler Hemlösa – kommuner kan bryta mot lagen TV4 2015-11-26


Sedan dessa platser försvann har socialdirektören och socialnämndens ordförande Ann-Christine Borgman (Mp) lovat att alla hemlösa i staden skulle kunna sova på kommunens stödboenden Fenix och Kronan när det senare öppnade nu i oktober. Man menar att dessa platser täcker behovet av övernattningsplatser.

Återigen visar det sig att man kan få fram vilka siffror och vilken statistik man vill beroende på hur man räknar. Hemlösas Hus driver sin dagverksamhet vidare och hjälper nödlidande

med mat och kläder. På kvällstid är dessa människor välkomna på Värmestugan där de får akut hjälp.

Personalen på Hemlösas hus har nu frågat dem som söker sig dit, vilka som är hemlösa och alltså är tvingade att sova ute eller i trappuppgångar och källare. Det visar sig att 40-50 personer uppger att de inte har någonstans att sova nattetid. Ca 6-7 av dessa människor är ungdomar.

Detta är i högsta grad alarmerande. När socialdirektören och socialnämndens ordförande, svarar på frågor på socialnämnden, kring hur vi ska lösa problemen för de hemlösa, uppger man att behovet av platser är täckt. De hävdar att det eventuella mörkertal som finns med hemlösa människor som behöver akut hjälp, i så fall består av personer som inte är skrivna i Helsingborg, eller som inte aktivt söker hjälp.

Socialförvaltningen har hemlöshetssamordnare, boenden och fältassistenter på dagtid som ska erbjuda olika former av stödinsatser som leder till att ingen människa ska behöva vara hemlös. Det görs mycket men det behövs göras mycket mer.

Många som har psykiska och/eller missbruksproblem söker inte hjälp hos socialtjänsten av olika anledningar. I de flesta fall känner de sig inte trygga i sina kontakter med myndigheter ö h t. Därför måste de styrande lyssna mer till de ideella krafter som stöttar och hjälper dessa utsatta människor. Det är till dessa krafter många av de hemlösa vänder sig.

Det antal hjälpbehövande som Hemlösas hus nu kan belägga visar tydligt att det finns ett stort behov av någon typ av härbärge med enbart väldigt akut boende för hemlösa. Ingen ska sova där mer än en kort  tid.

Helsingborgs stad skulle kunna vara ekonomisk garant för härbärget även om ideella krafter utförde arbetet där.

Vi i Vänsterpartiet Helsingborg har en helhetssyn på de hemlösa människornas livssituation. Vi möter dem dagligen och lyssnar på deras behov, så vi ser hur det reella antalet människor som behöver hjälp är. Därför kommer vi att fortsätta kämpa för dessa gruppers rätt till tak över huvudet nattetid året runt. Vi ställer bl a en interpellation om dessa problem på nästa sammanträde i kommunfullmäktige.

Claudia Velasquez                                                     Ledamot i arbetsmarknadsnämnden

Mats Fuchs                                                                  Ersättare i socialnämnden

Peter Ahlbom                                                               Ledamot i kommunfullmäktige

Ingrid Mattiasson Saarinen                                       Ledamot i kommunfullmäktige

Vänsterpartiet Helsingborg

2015-11- 17 SVAR FRÅN MP: Den akuta hemlösheten har minskat betydligt

Miljöpartiets ledande politiker träffar inte stadens hemlösa

 Svar till Ann-Christine Borgman, Annika Roman och Marcus Friberg, Miljöpartiet.

I ett svar på vår insändare på min mening i HD, den 17 november, påstår de tre ledande miljöpartisterna Ann-Christine Borgman, Annika Roman och Marcus Friberg att deras parti har full kontroll över hur många hemlösa som lider nöd i Helsingborg. De påstår också att de åtgärder som socialförvaltningen vidtar för att hjälpa dessa människor täcker behovet av stödinsatser.

Man tillstår att det finns ett mörkertal med drygt 50 personer som inte har tak över huvudet nattetid. Det är ett steg framåt. Tidigare har vi i socialnämnden, där Ann-Christine Borgman är ordförande, fått information om att problemet med hemlöshet har försvunnit nu när det senaste stödboendet Kronan har öppnats. Den grupp på ca 50 personer, som registrerats av personalen på Hemlösas hus, uppger att de inte har någonstans att sova nattetid. De är hänvisade till trappuppgångar, bänkar utomhus, källare etc.

Miljöpartisterna hävdar nu, vilket man inte gjort tidigare, att de känner till denna lista på människor som behöver hjälp. Dock menar man att denna grupp inte kan få hjälp p g a att ingen vet om de är skrivna i Helsingborg, att man inte vet om de vill söka hjälp hos socialförvaltningen, eller om de bor inneboende hos bekanta. Svaret känns mycket märkligt, inte minst mot bakgrund av det reportage som fanns i HD den 14 november om hemlösa människor i vår stad. Många av dem uppgav att de sover ute för att de inte har något val. Men en aktiv socialtjänst ska inte acceptera att det finns människor som tvingas sova utomhus nattetid.

Vänsterpartiet är positiva till ”bostad först”, det bostadssociala programmet och till de insatser i form av boenden som kommunen har, men till skillnad från miljöpartisterna accepterar vi inte att någon ska behöva var hemlös.

Vi menar att det behövs ett akutboende i samarbete med de ideella krafterna för de som av en eller annan anledning inte har förtroende för kommunen. Inte heller vi vill att härbärget ska bli ett permanent boende, utan det ska vara just ett akutboende under en kortare tid. Det behövs en plats där man kan bygga upp ett förtroende och där man i samarbete med socialtjänstens fältassistenter kan motivera människor att söka hjälp. Det behövs också en acceptans för att man inte vill göra sig av med sin hund för att få tillgång till en sovplats inomhus.

Vi träffar många av de hemlösa regelbundet. Innan tisdagskvällens kommunfullmäktige kunde vi också se en del av dem demonstrera för rätten till ett tak över huvudet.

Vi vill se en aktiv uppsökande socialtjänst som ännu mer än nu, möter de människor som behöver hjälp och lyssnar på deras behov. Då bygger man bort känslan av dåligt förtroende plus hemlösheten på sikt.

Claudia Velasquez                                                     ledamot i arbetsmarknadsnämnden

Mats Fuchs                                                                  ersättare i socialnämnden

Ingrid Mattiasson Saarinen                                       Ledamot i kommunfullmäktige

Peter Ahlbom                                                               Ledamot i kommunfullmäktige

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk