Aktuellt

Motion om att utreda alternativa placeringar och kostnader för ett nytt stadsbibliotek

Biblioteken hör till de mest använda och mest omtyckta kulturinstitutionerna.  De är offentliga vardagsrum, där tröskeln är låg och alla känner sig välkomna. I fjol hade biblioteken i Helsingborg över en miljon besökare.

Jörgen Michelsens vackra bibliotek i Stadsparken byggdes år 1965 för 600 – 700 besökare om dagen. Det har nu 2.500 – 3.000 besökare dagligen och har blivit både trångbott som bibliotek och nedslitet. Planeringen av ett nytt stadsbibliotek brådskar.

Alternativa platser för ett nytt stadsbibliotek behöver utredas. Olika faktorer gör att det är svårt att bygga ut i Stadsparken. Vänsterpartiet anser att det är viktigt att ett nytt stadsbibliotek får ett lika centralt och strategiskt läge som det nuvarande och att arbetet med detta kommer i gång med det snaraste.

Biblioteken står inför stora utmaningar och förändringar i en digital framtid. Vi vill att Helsingborg får ett stadsbibliotek som ligger i framkant; ett bibliotek som står för kunskap, kultur och kommunikation och är en mötesplats för människor, aktiviteter och evenemang.  Kort sagt, ett nytt stadsbibliotek både för i dag och i morgon och kanske femtio år framåt.

Vi yrkar därför

  • att alternativa platser för ett nytt stadsbibliotek inklusive kostnadsförslag utreds
  • och att utredningen rapporteras till fullmäktige i god tid innan 2017 års budgetdiskussioner.

För Vänsterpartiets fullmäktigegrupp

Ingrid Mattiasson Saarinen

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk