pensionär

Gör om, gör rätt! Pensionssystemet funkar inte!

För några veckor sedan fanns en insändare på Min mening i Helsingborgs Dagblad om det usla pensionssystemet. Debattören ställde bistånd mot pensioner. V anser att det är inte finansieringen som är problemet, pengar finns, utan istället att pensionssystemet måste i grunden göras om. Tre vänsterpartister har skrivit ett svar, som förhoppningsvis snart publiceras.

 

Svar till Bertil Anderssons insändare om att vi har ett pensionssystem som enbart gynnar statskassan

Vänsterpartiet tycker att ett pensionssystem som skapar fattigpensionärer är fullständigt oacceptabelt. I dag räcker för många inte ens ett helt arbetsliv för att få en pension som det går att leva på.  Själva grundprincipen i systemet, att livsinkomsten bestämmer ens pension och att pensionerna ska följa inkomstutvecklingen, uppfylls inte.

Vänsterpartiet har inte varit med i pensionsöverenskommelsen. Vi är också mycket kritiska till den. Vi säger gör om, gör rätt. Bland annat vill vi avskaffa bromsen, som innebär att om det går dåligt på börsen ett år så sänks pensionerna. Detta har hänt tre gånger sedan 2010.

För många av dem som arbetat runt 40 år inom vård och omsorg, handel, service, städ eller hotell och restaurang blir inte pensionen tillräckligt hög, utan de får en del av sin pension från garantipension. Precis som Bertil Andersson skriver, ca 300.000 äldre eller cirka var sjätte pensionär, lever i dag under EU:s gräns för risk för fattigdom.

Vänsterpartiet var kritiska till höjd pensionsålder. Dessutom, för många med lägre löner lönar det sig inte heller speciellt mycket att jobba efter 65 år. Många med tunga jobb är också utslitna och varken kan eller orkar jobba ens till 65.

Eftersom vi hittills varit utestängda från att påverka själva pensionssystemet så har Vänsterpartiet fått hitta andra vägar att förbättra för de äldre. När vi under förra mandatperioden förhandlade budget med regeringen så var vi med och drev på för att den högre skattesatsen på pensioner skulle avskaffas, vi har drivit på för ett höjt bostadstillägg, ett höjt tandvårdsbidrag och infört avgiftsfri öppen hälso- och sjukvård från 85 års ålder.

Vi vill inte heller sänka skatten ytterligare för höginkomsttagare,  eftersom det  urholkar de sociala transfereringarna. Det är mycket illa nog att de har urholkats med de tidigare skattesänkningarna, då det drabbar de sämst ställda i vårt samhälle.

Sverige är rikare än någonsin. Det finns fler miljardärer här är vad det någonsin gjort förut. Att i det läget låta hundratusentals äldre leva på en alldeles för låg pension är inte anständigt. Men vi vill inte sätta bistånd mot pensioner. I stället menar vi att det är pensionssystemet som inte fungerar, speciellt för yrkesgrupper med lägre löner.

Vänsterpartiet anser att det helt enkelt behövs en ny pensionsöverenskommelse eftersom nuvarande pensionssystem har misslyckats med sin uppgift, att se till att alla de som arbetat ett helt yrkesliv ska kunna leva ett gott och värdigt liv.

Ingemar Karlsson, medlem i Vänsterpartiet

Ingrid Mattiasson Saarinen, ledamot (V) i kommunfullmäktige

Tomas Gustafsson, ersättare (V) i kommunfullmäktige

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk