Palestina

Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket

Det var den 29 november 1947, som FN:s generalförsamling antog resolution 181, just den resolution som grundlade upprättandet av de två staterna Palestina och Israel.

Det var den resolution som la grunden för en konflikt som pågått sedan dess och bara eskalerat.

Konflikten mellan Israel och Palestina är inte en konflikt mellan jämlika parter.

Israels övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, folkrätten och det palestinska folket inte bara fortsätter, utan blir dessutom allt grövre.

Vänsterpartiets internationella forum stödjer sedan flera år  ett projekt på Västbanken för att stärka kvinnors deltagande i politiken och samhället i stort, som drivs  av kvinnor inom olika palestinska vänsterpartier.  Vår partiledare Jonas Sjöstedt var själv för två år sedan bland annat i Ramallah för att träffa vänsterpolitiker och andra organisationer.

Själv har jag också rest runt på Västbanken och sett att det inte finns någon som helst rättssäkerhet för palestinier under ockupationen.

Skilda lagar för skilda grupper av invånare är definitionen på apartheid. Israel är en apartheid-stat.

Och många palestinier känner en enorm besvikelse över att omvärlden inte tycks bry sig.

Vänsterpartiet menar att omvärlden måste tydligt markera att Israels brott mot mänskliga rättigheter inte accepteras.

Vänsterpartiet anser att det inte räcker med att Sverige erkänt Palestina som stat. Vi tycker att i regeringsställning borde socialdemokraterna göra än mer.

Vänsterpartiet vill att Sverige ska vara en konsekvent röst för folkrätten och de mänskliga rättigheterna,

Sverige bör avbryta allt militärt samarbete med Israel och införa en tydlig ursprungsmärkning av produkter tillverkade på ockuperade områden.

När det gäller andra staters förbrytelser har olika former av sanktioner vidtagits för att dessa stater ska förändra sin politik. Så var det till exempel när det gällde Sydafrika.

Vi vet att det är möjligt att bestraffa Israels handlingar.

När övergreppen mot det palestinska folket fortsätter med oförminskad styrka, anser Vänsterpartiet att Sverige måste hårdare trycka på både i FN och i EU.

För utan rättvisa, ingen fred.

Det är lätt att ge upp hoppet.

Jag avslutade ett tal just i denna sal på den internationella solidaritetsdagen för tjugo år sedan, den 29 november 1999, med orden ”det palestinska folket har lidit länge nog”.

Jag hoppas att ingen ska stå här om tjugo år och upprepa just dessa ord, att det palestinska folket har lidit länge nog.

Historien har visat oss att förändring är möjlig.

Den ena brutala kolonialmakten efter den andra har under de senaste hundra åren fallit.

Ingen trodde att det var möjligt att Sydafrika skulle avskaffa apartheid, men den kampen lyckades.

En dag kommer också kampen för ett Palestina fritt från ockupation att vinnas.

Leve  Palestina!

 

Ingrid Mattiasson Saarinen

I Helsingborg arrangerade den palestinska föreningen Fyra färger med stöd av ABF och Vänsterpartiet en träff med musik, tal, sång och dans för att uppmärksamma FN’s internationella solidaritetsdag med det palestinska folket. Förutom Vänsterpartiets Ingrid Mattiasson Saarinen talade bl a Samer Mannaa, palestinsk författare och aktivist och bosatt i Libanon, om situationen för palestinier i Libanons flyktingläger. Samer Mannaa är inbjuden av Vänsterpartiet att tala i Malmö i dag och senare i december bl a  i riksdagen.

 

 

 

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk