debatt

Ja till en utredning

Vänsterpartiet är positiva till en utredning om att eventuellt flytta stadsbiblioteket till Dunkers och göra stadsbiblioteket till en konsthall. Dunkers fungerar inte i sin nuvarande form, en förändring behövs. Stadsbiblioteket är alldeles för trångbott, det byggdes för ca 700 besökare per dag, i dag kommer det ca 3.000. Vi har själva varit inne på idén, när vi inte fick gehör för ett nytt bibliotek på Ångfärjetomten. Vi vill ha en mer integrerad stad och tycker därför – i motsats till borgarna – att det är bra om biblioteket flyttar norrut och konsthallen söderut. Naturligtvis med fri entré som i Malmö konsthall. Med kultur kan vi förändra staden till det bättre och ge människor självförtroende att ta plats och kräva sin rätt. Men kulturen har också ett alldeles eget värde, som inte behöver motiveras av att den är nyttig för något annat. Och vi vet mer än väl att mer resurser måste tillföras, om vi ska kunna ha både en bra biblioteksverksamhet och en konsthall värd namnet.  Men i de blågrönas Helsingborg tycks tyvärr inte detta vara prioriterade verksamheter. Biblioteken skulle behöva 12 mkr ytterligare i 2017 års budget bara för att komma på jämn nivå med jämförbara städer i Sverige, vilket Vänsterpartiet som enda parti ville tillföra i årets budgetförhandlingar. Konsten har levt på sparlåga på Dunkers under senare år. Och Vikingsberg har försvunnit som konstarena. En konsthall i stadsparken med en tillräcklig budget för att kunna hålla fokus på att vara just en konsthall, är en lockande tanke. Allt sammantaget bidrar till att vi är för en utredning.

Ingrid Mattiasson Saarinen
ledamot i kommunfullmäktige & insynsplats i kulturnämnden

Läs mer om S’ förslag

https://www.hd.se/2016-09-06/s-forslaget-om-biblioteket-till-dunkers-far-hard-kritik

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk