Arbetsvillkor & Äldreomsorg

Interpellation om minutstyrningen inom hemvården

Interpellation till Vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Thunberg (Kd)

Den 4/2 2022 kunde vi i Helsingborgs dagblad läsa en insändare av Kommunal med rubriken ”Slopa den strikta minutstyrningen inom hemvården.” Insändaren lyfter kritik mot samma system, som Vänsterpartiet i en motion om att att avskaffa minutstyrningen velat ta bort.

Kommunal beskriver hur det finns starka belägg genom medarbetarundersökningar för att medarbetare upplever en stark stress av de minutscheman med korta insatser i hemvården, som man kommit att referera till som minutstyrningen. I insändaren skrivs att endast 22% av medarbetarna i hemvården säger att de hinner utföra sina arbetsuppgifter inom ramen för utsatt tid.

I yttrandet över Vänsterpartiets motion om minutstyrningen svarar Lars Thunberg att ordet minutstyrning inte är helt korrekt, ändå är det exakt så många undersköterskor upplever sin arbetsdag. Thunberg svarar också att det ekonomiska ersättningssystemet inte är minutstyrt, man får alltså inte resurser per minuts insats. Istället är det koordinatorn på hemvårdsenheten som efter beslut om insats i systemet Lifecare ska planera med hjälp av den preliminära tidsåtgången som finns angiven i systemet.

Någonstans kan vi konstatera att det fallerar när medarbetare, utifrån den bemanning som koordinatorerna har att pussla ihop minutscheman med, uttrycker oro för vårdtagarna.

Vänsterpartiet undrar därför hur det räknas ut vad som är en rimlig grundbemanning på en hemvårdsenhet?

Det beskrivs i svaret på vår motion att tiderna som läggs in i planeringssystemet Lifecare ska justeras och utvärderas för att det ska bli “rätt tid”. Ändå verkar medarbetarna inte uppleva detta utan upplever istället fortsatt en stark minutstyrning och inte minst att resurserna inte räcker till.

Det verkar som om istället för det politiska beslutet om tillitsbaserad styrning som kommunen fattat, så har vi inom hemvården ett minutsystem som får sätta arbetsordningen utan grund i ett politiskt beslut.

Vänsterpartiet vill därför ställa följande frågor till Lars Thunberg:

• På vilka grunder hävdar kommunen att man inte har ett minutsystem när medarbetare så tydligt vittnar om det motsatta?

• Vad ska krävas för att man ska börja lyssna på de anställda och vara beredda att titta på möjligheten att ersätta minutstyrningen med ett mer tillitsbaserat system?

• Hur räknar man fram vilken bemanning som är rimlig på en hemvårdsenhet?

För Vänsterpartiets fullmäktigegrupp

Ingrid Mattiasson Saarinen

 

Läs också vår motion som vi lämnade in i oktober 2020

Slopa minutstyrningen inom hemvården

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk