Arbetsvillkor

V stöttar Kommunals strejkvarsel!

Vänsterpartiet stöttar strejkvarsel inom privat omsorg.
Det dags att återta verksamheten i egen regi!
Fackförbundet Kommunal gick förra veckan ut med varsel om strejk då förhandlingarna med de privata vårdföretagen kört fast. De anställda har fått nog. Den femtonde januari går man in i steg ett av strejken, och om an fortfarande inte får gehör upphör arbetet på vissa arbetsplatser helt en vecka senare. Vänsterpartiet stöttar de anställda i strejken. Vinster i välfärden ska aldrig gå före behoven hos de äldre, boende, patienter och personal.
– En god vård och omsorg bygger på de anställda som ger den, säger Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare för Vänsterpartiet i Helsingborg. Det har blivit smärtsamt tydligt under Covid-19 att nedprioriteringen av omsorgspersonalens möjligheter till utbildning, vidareutbildning, heltidsarbete och rimliga arbetsvillkor påverkar de äldre – något annat är tyvärr inte möjligt i slutänden. Att privata välfärdsföretag pressar upp sina vinster på anställdas och i förlängningen beoendes, patienters och äldres bekostnad är inget nytt, men det måste få ett slut. Det är dags att återta omsorgen i kommunal regi och göra rejäla satsningar för att lyfta de anställdas arbetsmiljö! menar hon.
Konflikten mellan de privata vårdföretagen och Kommunal rör de anställdas arbetsvillkor och berör bland annat vårdbiträden, kockar, undersköterskor, fordonsförare, lokalvårdare och måltidspersonal. Steg ett innebär nyanställnings-, mer- och övertidsblockad på privata vård- och omsorgsföretag i hela landet. I Skåne rör det i dagsläget sex arbetsplatser.

– Det är tydligt att vårdföretagen inte värdesätter de anställdas arbetsmiljö nog för att ens ge dem samma avtal som de som jobbar inom offentlig vård, säger Anders Skans, gruppledare för Vänsterpartiet i Malmö Stad. De privata vårdföretagen anser sig inte ha råd med det, trots att det är de kommunala skattepengarna som betalar för omsorgen. Vi har en stor och viktig uppgift framför oss i att satsa långsiktigt och hållbart på personalen inom vård och omsorg. De utgör en hörnsten i välfärden och bär upp verksamhet som alla är beroende av under livets gång. De anställda ska få alla möjligheter till att utföra sina jobb så bra som möjligt och ha ett gott arbetsliv. Vinstjakt har inget i välfärden att göra! avslutar han.

Det skriver i dag fyra V-gruppledare i kommuner i Skåne som är berörda av Kommunals varsel
  • Anders Skans, gruppledare, Vänsterpartiet Malmö
  • Mikael Persson, gruppledare, Vänsterpartiet Kristianstad
  • Helena Falk, gruppledare, Vänsterpartiet Lund
Läs mer om strejken och vilka arbetsplatser som berörs på

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk