Öresundskraft

Inget talar för en försäljning, rösta NEJ den 12 januari!

För oss i Vänsterpartiet spelar varken köpare eller pris någon roll. Har vi väl sålt bolaget så har vi också tappat all rådighet över det.  I dag kan vi styra det egna bolaget. Vi kan se till att de fortsatt är en nyckelaktör i stadens klimatarbete. Erfarenheter från kommuner som sålt sina energibolag är att de har ångrat sig bittert.

Vänsterpartiet är också det enda parti som klart sagt att vi kommer att rösta nej till en försäljning när frågan kommer att avgöras i kommunfullmäktige den 26 februari.

I avtalet nämns att köparen inte får sälja Öresundskraft vidare förrän tidigast efter fyra år. Men vad händer sedan? Då är det fritt fram att sälja till vilket riskkapitalbolag som helst.

Ett externt bolag drivs av vinstkravet, inte stadens och dess invånarnas bästa. AMF, som Helsingborgs Dagblad avslöjat som den hemlige köparen,  skriver på sin hemsida: ”Det är också det som är vår drivkraft, att försöka göra en stor vinst så att vi kan ge tillbaka mer till våra kunder.”

AMF anser tydligen att ett energibolag är en så bra investering, att de är beredda att betala 12,2 miljarder för bolaget.  Varför inser inte stadens ledning detsamma?

”Vi behöver bredda portföljen. Börsen kommer inte alltid att vara lika stark”, säger Jens Söderblom, AMF’s presschef, i en intervju till Svt Helsingborg.

AMF vill bredda sitt ägande och sprida riskerna. Medan stadens ledning vill sälja sitt energibolag och placera alla pengar på börsen. Bara detta borde mana till besinning.

Inget talar för en försäljning, rösta NEJ den 12 januari!

Ingrid Mattiasson Saarinen

gruppledare (v)

PS. Den 10 december kommer vår partiledare Jonas Sjöstedt till Helsingborg för att prata om bl a Öresundskraft i Hörsalen på stadsbiblioteket kl 18.30. Alla välkomna, men antalet platser är begränsade så kom gärna i god tid!

 

Länkar till några artiklar/debattinlägg  i Helsingborgs Dagblad

https://www.hd.se/2019-12-06/hd-kan-avsloja-vem-som-vill-kopa-oresundskraft

https://www.hd.se/2019-12-04/darfor-sager-de-rodgrona-nej-till-12-miljarder-kronor

https://www.hd.se/2019-12-03/stoppa-forsaljningen-av-oresundskraft

Och till intervjun med AMF’s presschef

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/amf-satsar-pa-energimarknaden-en-framtidsbransch-for-oss

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk