Anti-fascism

Stöd & solidaritet

Den 28 november blev personalen på Kulturkontoret Snickeboa (KKSB) i Helsingborg mordhotade av sex personer. Två av dem var välkända nazister och en tredje person var en äldre man som påstått sig tillhöra det kriminella gänget Loyal to Familia (LTF) som nyligen etablerat sig i Skåne. De hotade även med att spränga KKSB:s byggnad.

Nyheten väckte inte speciellt stor uppmärksamhet i borgerlig media trots att föreningen blivit attackerad av nazister flera gånger. Viktigt i sammanhanget är att veta att ungdomarna i KKSB tar tydlig ställning mot rasism och sexism.

Vi vill visa allt stöd och solidaritet med KKSB:s medlemmar och besökare. Vi ser med stor oro på den samhällsutveckling där engagerade unga personer attackeras av nazister och bakåtsträvande personer och grupper.

Vi betraktar även mordhotet som en attack på demokratin och människors grundläggande rätt till åsikts och mötesfrihet. Som Elina Pahnke beskrev det förra året 160219 på Helsingborgs dagblad efter att KKSB blev vandaliserade för andra gången: Högerextrema nöjer sig inte med att ge sig på enskilda individer. De vill inte att folk organiserar sig och tvekar inte över att förstöra de platser där individerna skapar kollektiv och konst.

Vi uppmanar alla personer och rörelser i Helsingborg att stå enade i kampen mot sexism, fascism och rasism i alla dess former. Helsingborg är folkets stad och kommer aldrig vika sig för fascismen.

Claudia Velásquez, Vänsterpartiet Helsingborg
Ivar Sjögren, Revolution (IMT), Helsingborg
Peter Andersson – Helsingborg mot rasism

Dela den här sidan:

Kopiera länk