Aktuellt

Om Kobane, Rojava och den kurdiska kampen – öppet möte med Joakim Medin

Joakim Medin, svensk journalist och utrikeskorrespondent som har gjort ett flertal besök i Syrien. Han var den siste utländske journalisten att rapportera från Kobane, innan IS intog stora delar av staden. I februari 2015 fängslades han av syrisk underrättelsetjänst och fick både se insidan av Assadregimen och träffa Islamiska staten. Under hösten 2016 har han också varit bl a i Mosul i norra Irak.

Våren 2016 kom hans bok Kobane – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS. Kurderna i Rojava, norra Syrien, blev från 2015 västvärldens viktigaste allierade i kampen mot Islamiska staten, IS. Det började när IS attackerade staden Kobane, men där motståndsmännen och -kvinnorna inom YPG och YPJ mot alla odds lyckades besegra angriparna. Samtidigt hade en kurdisk vänsterrörelse inlett en revolution i samma stad.

I Kobane ges en unik skildring inifrån, om samhällsförändringarna och maktspelen från omvärlden. Vad är det för fiende som kurderna mött på slagfältet i norra Syrien? Vad för slags egen stat och kalifat har IS byggt upp? Vad lämnar de efter sig när de tryckts undan från sina områden?

Läs mer http://joakimmedin.se/?page_id=150

Torsdagen den 3 november kl 18.30 kommer Joakim Medin till Helsingborg och berättar om sina erfarenheter och vad han upplevt under sina resor. Plats för föredraget är Kurdiska Internationella Kvinnoföreningens lokal, Södergatan 103.
Välkomna!

Föredraget är ett samarrangemang av
Kurdiska Internationella Kvinnoföreningen, Ung Vänster & Vänsterpartiet Helsingborg

Dela den här sidan:

Kopiera länk