Aktuellt

Inhumant att avvisa EU-migranterna utan att de får alternativ

Nu avvisar Helsingborgs stad iväg den grupp på ca 35 EU-migranter, varav merparten är romer, som under ett par månader har bott i tältläger på Stenbrogårdens camping.

Kommunstyrelsen i Helsingborg tog ett beslut om avvisning på sitt sammanträde den 13 januari 2016.

Avvisningen grundar sig i den utredning som regeringens samordnare för utsatta EU-migranter, Martin Valfridsson gjorde. Utredningen har kritiserats från flera håll. Professorerna vid Lunds universitet Hans Swärd och Per Eriksson säger bl a att ”Det är inte allmosorna som leder till fattigdom. Det är ekonomiska kriser, brist på arbetstillfällen, juridiska och sociala rättigheter, samt diskriminering och ofullständiga socialförsäkringssystem. Fattigdom går att lösa”. Flera frivilligorganisationer som Rädda Barnen och Civil Rights Defenders har också starkt kritiserat Valfridssons utredning.

Vänsterpartiet Helsingborg är mycket kritiska till hur de styrande i vår stad har behandlat

frågan om de utsatta nödlidande människornas situation.

Det lät så bra när kommunen lät arrendera Stenbrogårdens camping och lät EU-migranterna bo där i stället för på olika håll i staden där de utsattes för attentat. Många trodde nog att migranterna skulle få hjälp med mat och andra förnödenheter, med att skriva sig på en adress, skriva in sig på Skatteverket och sätta upp sig som aktivt arbetssökande på arbetsförmedlingen. Dessa åtgärder skulle kunna kombineras med att bygga nätverk med myndigheter i deras hemländer.

Nu visar det sig att den blågröna majoriteten hela tiden planerat att avvisa hela gruppen EU-migranter. Den hjälp de fått under vistelsen på Stenbrogården har bestått av lite mat och kläder som ideella organisationer bistått dem med.

Socialtjänstlagen föreskriver att varje individ måste få en individuell prövning enligt vistelsebegreppet. Därför kan man inte behandla en hel grupp kollektivt. Samlad forskning visar att fattigdom bäst bekämpas med att de nödlidande människorna får hjälp via de offentliga trygghetssystemen.

Nu när arrendet på Stenbrogården löper ut har kommunen utfärdat nolltolerans mot att EU-migranterna kan bo på andra platser i staden. De är alltså i praktiken utlämnade till att bege sig ifrån Helsingborg. Den här hanteringen påminner om när vi själva var unga och de människor som då kallades ”zigenare” fick bo på campingplatser några dagar under våren eller hösten, men sen sändes iväg utan stöd och hjälp.

Detta var än mer inhumant för då fick barnen inte heller hjälp med skolgång.

Sommartid var campingplatserna reserverade för svenska och utländska turister.

Vänsterpartiet Helsingborg ser hela processen med hur kommunen och har behandlat de nödlidande EU-migranterna, som grovt inhumant. Dessa människor är fullt kapabla att ta beslut som rör deras liv.

Vi har råd att tänka solidariskt både ekonomiskt och mänskligt.

Vänsterpartiet Helsingborg

Claudia Velasquez

ordförande

Mats Fuchs

ersättare i socialnämnden

Dela den här sidan:

Kopiera länk