Aktuellt

Varför missa ett sådant tillfälle?

Folkets Hus på Söder i Helsingborg har i över hundra år varit en viktig arena för kultur, politik och studier och en samlingsplats för många av stadens föreningar.  Det har med åren blivit en viktig kulturinstitution.

Samtidigt som kulturnämnden nu säger att de är på jakt efter lokaler som kan inrymma ett kulturhus och detta gärna centralt på Söder, så är Folkets Hus till salu. Folkets Hus har onekligen alla förutsättningar att bli precis den kreativa miljö som många vill ha just på Söder.

Kommunen gör dessutom nu en storsatsning på att utveckla projektet ”Överenskommelse om samverkan med föreningslivet i Helsingborg”.

Där bjuder man in politiker, tjänstemän och företrädare för föreningslivet till dialogmöten för att bygga nätverk och stärka föreningarna. Bristen på lokaler hörs ofta, däremot växlar naturligtvis önskemålen. För många föreningar är ett centralt alternativ som Folkets Hus just vad man efterfrågar, medan andra har behov av att kunna mötas i lokaler i det område man verkar i.

ABF köpte Folkets Hus av Helsingborgs stad år 2006. Nu finns alltså möjligheten att köpa tillbaka huset. Huset är en unik kulturskatt för staden, värd att bevara på samma sätt som Kärnan, Rådhuset och The Tivoli. Om talet om ett kulturhus för fria aktörer och föreningar inte bara är tomma ord från stadens sida, är det svårt att se hur kommunen kan missa detta tillfälle.

Eller är arbetarrörelsen och allt som är förknippat med arbetarrörelsen ett sådant rött skynke för de blågröna här i staden, att det är just den faktorn som omöjliggör ett köp av Folkets Hus?

Ska den delen av vår stads historia suddas bort på vägen mot år 2035? Vad säger de enskilda partierna inom majoriteten, vad säger Mp?

Ingrid Mattiasson Saarinen

ledamot kommunfullmäktige (v)

Claudia Velásquez

ersättare kommunfullmäktige (v)

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk