Aktuellt

Lyssna på brukare och anställda – stoppa privatiseringarna av LSS- och vårdboenden.

Privatisering framför allt, står på den blågröna majoritetens agenda! Sedan oktober när beslutet togs om att lägga ut fyra vårdboenden och fyra LSS boenden på entreprenad, har den blågröna majoriteten fortsatt hävda att privatiseringar automatiskt leder till en bättre kvalité.I en tid när allt fler är överens om att välfärdens verksamheter mår bäst av att drivas i samhällets regi, bryter de blågröna partierna i Helsingborg helt med denna samsyn.
När man nu vill lägga ut fyra boenden för äldre och fyra gruppbostäder för personer med funktionsnedsättning på entreprenad, går man inte bara emot regeringens intentioner, utan även emot merparten av den forskning som finns på området.

De har sagt att tidigare brister i avtal ska täppas till och att nu ska de privata aktörerna genom att bidra med konkurrens få våra kommunala vård- och LSS boenden att tävla om att ligga i topp. Problemet är bara att vårdtagarna eller de boende på LSS boendena inte är produkter, de är människor som du och jag som vill ha livskvalité och trygghet i sin boendesituation.
När de blågröna politikerna nu föreslår en ökad privatisering av omsorgsverksamheten
med motiveringen att större konkurrens ökar mångfalden, är man mycket dåligt insatta i
hur verkligheten ser ut i vårt land. Den privata äldreomsorgen bedrivs så gott som enbart
av jättarna Attendo och Vardaga.

Med anställda, som sedan oktober gått till arbetsplatsen med en klump i magen i väntan på beslut på vilka boende som ska drabbas, är arbetsmiljön på våra boenden en viktig fråga. När vi har både anställda och anhöriga som skriver under protestlistor och skriver insändare i media, så bör kanske alla partier oavsett ideologi fundera en extra vända. Kan vi hoppas på att det är det som borgarna och Mp nu gjort, när de skjutit upp beslutet? Men för de anställda, de boende och de anhöriga blir det ytterligare en månad av oro.

Stadens kommunalpolitiker behöver inte gå över ån efter vatten. Vi har Sveriges bästa äldreboende Åbrädden på Raus i vår stad. Det drivs som intraprenad, d v s i kommunal regi men där de anställda och brukarna har väldigt stort inflytande över verksamheten. Använd Åbrädden som modell vid förändringar i verksamheten.

Vänsterpartiet har hela tiden motsatt sig privatiseringarna. Vi anser att kvalitet i vård och omsorg skapas via satsningar på en god vård och en god arbetsmiljö, inte genom tävling och konkurrensutsättning. Vi har också varit oerhört skeptiska till att låta vinstdrivande privata aktörer ta över gemensamt ägda boenden. Vi anser inte att helsingborgarnas skattemedel ska gå till vinst till privata aktörer. Vi har skrivit en interpellation i kommunfullmäktige och besökt personal på boenden. Vänsterpartiet är glada att se alla de röster som gjort sig hörda för att låta våra boenden få fortsätta vara kommunala. Vi fortsätter driva en politik där kvalitet och inte vinstintressen styr vård och omsorg.

Vänsterpartiet Helsingborg

Jenny Björklund Hansson (V)
Ersättare i vård- och omsorgsnämnden
Claudia Velasques (V)
Ledamot i arbetsmarknadsnämnden
Peter Ahlbom (V)
Ledamot i kommunfullmäktige
Ingrid  Mattiasson Saarinen (V)
Ledamot kommunfullmäktige
Mats Fuchs (V)
Ersättare i socialnämnden

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk