insändare

Glöm aldrig förintelsen. Personliga iakttagelser och tankar.

Enskild vänsterpartists reflektion över minnet av förintelsen som är publicerad i Helsingborgs dagblad 160127 och nu återpubliceras på hemsidan.

Onsdagen den 27 januari är förintelsens minnesdag. Vi måste alltid minnas de brott som nazisterna utsatte stora delar av mänskligheten för, inom oss, för att vi konstant ska värna om alla människors lika värde.

Själv har jag nazismens följdverkningar i mina gener och i min själ. Min pappa kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige 1939, 14 år gammal. Min farmor och farfar mördades av nazisterna, min farbror flydde till England och hela släkten splittrades eller dödades i krig eller i koncentrationsläger.

Min pappa dog alldeles för tidigt. Han var 39 år gammal och jag var 9. Han hade kämpat för att bygga upp ett liv i Sverige, med många sjukdomar som polio, hjärtproblem m m, och naturligtvis med ett psykiskt trauma till följd av sina barndomsupplevelser i nazismens Tyskland.

Han var svag men samtidigt stark. Han gav oss en grundsyn på världen och människan som jag kommer att ha som ledstjärna tills jag dör. Han sa ”alla människor har samma värde och ingen ska behöva utstå diskriminering eller förföljelse”. Genom att sprida det budskapet var han i sin själ och tanke, mycket starkare än så många andra människor idag.

Världen står i brand. Despoter, diktatorer, vapentillverkare och kapitalistiska utsugare vill till vilket pris som helst ha makt och rikedom för sin egen vinning, och skyr inga medel för att nå sina mål. Mänskliga offer betyder ingenting. Det finns många som mördas, förföljs och utsätts för terror och övergrepp p g a att de tillhör en religion, en ideologi, en viss folkgrupp etc, men de flesta människor offras oavsett grupptillhörighet, för att de står i vägen för makten.

Vi ska bekämpa antisemitism, islamofobi, diskriminering av personer med olika sexuell läggning, av personer med olika former av funktionsnedsättning, av kvinnor m fl, och vi ska  stå upp för alla människors lika värde i alla sammanhang alltid, överallt.

Vi har så kort tid att leva på denna jord och så mycket att ge varandra, bara vi öppnar våra sinnen. Jag väljer att hedra min pappas minne och försöker respektera alla individer för dem de är. Det ger mig nya insikter om livet varje dag! Det är så vi ska minnas förintelsen och hedra dess offer.

Mats Fuchs

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk