Aktuellt

I en demokrati respekterar vi de mänskliga rättigheterna. Solidaritet är vår ledstjärna.

Svar på Jonas Bohmans insändare 2015-08-06.

Vi respekterar din kritik mot Hanna Gunnarsson, V, som uppmanade att riva ner SD’s reklam i tunnelbanan, men samtidigt måste vi reagera på dina påståenden och bemöta dessa.

För det första, så är det tydligt för en vänsterpartist att reklamen hetsar mot EU-migranter. För oss är det oacceptabelt att låta detta ske utan att reagera. Dessutom är den lögnaktig. I bland annat en ny norsk studie, baserad på ett stort antal intervjuer i Stockholm, Oslo och Köpenhamn, slår man hål på den seglivade myten om att tiggeriet rör sig om någon form av organiserad kriminell verksamhet.

Vänsterpartiet kommer aldrig att tolerera rasistiska och kränkande budskap i vår offentliga miljö. Precis som Europarådet och alla som reagerat på affischerna och kallar dem för ”anti-romska” och ”provocerande”, så anser vi att man inte kan köpa sig rätten att kränka andra. Vi kan inte ställa upp på att normalisera SD’s politik, eftersom den inte hör hemma i en demokrati.

Vi uppmuntrar en dialog och att alla ska höras, men det är mycket oroande när åsikter som framförs helt bortser från att visa medmänsklighet. Vi undrar vart vi är på väg, när människor i Sverige idag tänder eld på EU-migranters tält och attackerar dem med yxa och machete. Vad anser du Jonas Bohman om denna verklighet? Är det helt i sin ordning att ett parti som är i riksdagen hetsar till intolerans och hat i vårt land?

Det stämmer att vi vänsterpartister inte sympatiserar med SD’s politik. Vi fasar över att historien kommer att upprepas, likadana aktioner gjorde nazisterna på 30–talet. Också då organiserade sig vänstern i Sverige och gjorde motstånd, vilket hade stor betydelse för den politiska utvecklingen i Sverige som bl a Björn Elmbrandt påpekar i sin nya debattbok ”Innan mörkret faller”.

Vi menar att ett demokratiskt samhälle inte stillatigande kan se på vad SD’s reklam har för syfte. SD respekterar inte de mänskliga rättigheterna. Att i tysthet låta SD’s reklam passera, vore oetiskt, omänskligt och oansvarigt.

Ett exempel på konkret rasism inom SD var när SD-politikern Michael Rosenberg inför kommunfullmäktige i Helsingborg avhumaniserade EU-migranter och jämförde dem med ankor. För den som vill veta mer om rasism, sexism och maktbegär inom partiet rekommenderar vi texterna av Daniel Assai, som var SD’s biträdande chef i riksdagskansliet, eller förre distriktsordföranden i SDU Västmanland, Jesper Nilsson. Och för de som inte tror på det skrivna ordet, lyssna på en ung Jimmie Åkesson när han hånfullt besjunger mordet på Olof Palme.

För det andra, låt oss slå fast att det är oriktigt att beskriva kommunismen på det sätt du gör och vi uppmanar dig att läsa vad kommunism i grunden betyder. Ingenstans står det att kommunismen står för massaker och förtryck. Stalin använde odemokratiska metoder för att förtrycka sitt folk, så har  makthavare och diktatorer gjort i alla tider.  Hitler följde sin ideologi till punkt och pricka, syftet var att utrota alla de som var oönskade enligt den nazistiska ideologin. Pinochet i Chile och militärjuntan i Argentina använde sin tro på kapitalet för att mörda. Skulle vi nu säga att kapitalismen förespråkar mord? Nej, det vore fel, hur mycket vi än är kritiska mot kapitalismen som ekonomiskt system. Idag mördas fortfarande människor för att upprätthålla stora kapitalisters makt och alla medel är tillåtna för att stoppa en mer rättvis fördelning av våra resurser.

För det tredje upplyser vi dig om att du har fel i ditt påstående om att Vänsterpartiet inte har samhällsförankring. Vänsterpartiet är ett socialistiskt parti som arbetar för ett rättvisare och mer jämlikt och jämställt samhälle. Vi är ett parti som aktivt söker samarbete med de fackliga organisationerna, för vi tar arbetsrätten på allvar. Vi som engagerar oss gör det därför att vi bryr oss. För oss är inte politiken ”en karriär”, politiken är ett redskap för att skapa en bättre värld för alla. Solidaritet är vår ledstjärna. Därför vägrar vi att normalisera ett parti som är mästare på att sprida lögner, hat, rädsla och avundsjuka.

Claudia Velásquez (v)

Daniel Mena (v)

Ingrid Mattiasson Saarinen (v)

Jenny Björklund Hansson (v)

Peter Ahlbom (v)

Kortare version av svaret publicerades på HD 150813

Dela den här sidan:

Kopiera länk