Aktuellt

Tak över huvudet är ett grundläggande behov, och inga människor ska behöva sova utomhus i den kalla vintern.

Ideella krafter i Helsingborg hjälper de utsatta dagligen med insamlingar till mat, kläder, sängplatser. Det är ett arbete som kommunen har skyldighet att utföra.

Samtidigt väljer ansvariga, avlönade politiker från de styrande blågröna partierna att låta skattepengar vara inlåsta på banken istället för att användas till humana, riktade åtgärder till de behövande.

Dessa politiker har ett val, men det har inte de utsatta hemlösa och flyktingarna.

Helsingborgs stad bryter dagligen mot lagen när man resonerar i termer av att vilja fortsätta att utreda, istället för att agera.

Under Aktuella frågor (28/12) skrev många av Helsingborgs ledande allianspolitiker att de på lång sikt vill bryta utanförskapet.

Det låter cyniskt. Hur många utsatta nödlidande individer ska gå under fram till dess?

Vi blir inte förvånade över det kalla beskedet. Vad kan vi förvänta oss av politiker som satt tysta under senaste kommunfullmäktige, när vi diskuterade den ohållbara arbetssituationen för socialsekreterarna i staden? Socialpolitik är uppenbart lågprioriterad av stadens blågröna majoritet.

De blågröna företrädarna hävdade i sitt inlägg att staden väljer en väg som bygger på forskning.

Enligt Hans Swärdh, professor i socialt arbete och en av landets främsta experter på hemlöshet, finns det inte något forskningsstöd för att tillgång till härbärge lockar fler behövande.

Det räcker inte att tala om andra långsiktiga lösningar – Helsingborgs politiker måste våga konkretisera och agera.

Frågan om de hemlösa migranterna kan inte heller vänta på EU-beslut.

Arbetslösheten och klassklyftorna i Europa har ökat i varje land. Så en dag är de här – de romska tiggarna från Rumänien. Att det är just romer från Rumänien som först uppmärksammas med att tigga är inte så konstigt, eftersom de sannolikt är de som har det allra sämst.

Politiker, även vi i Vänsterpartiet, kräver att EU sätter press på Rumäniens regering att stoppa diskrimineringen av romer.

Det är en god tanke som är förtjänt av allt stöd, men tyvärr är kravet en aning orealistiskt mot bakgrund av EU:s agenda och prioriteringar.

EU-migranter har samma rätt som vi att röra sig fritt inom den europeiska unionen.

Socialtjänstens ramar och handlingsutrymme bestäms av politiken. Vistelsebegreppet är det som gäller enligt lag. Socialtjänsten kan erbjuda hjälp med resa hem – det gäller för varje individ, oavsett vilket land hon är skriven i.

Vill individen inte ha hjälp kan det inte påtvingas. Så är det för var och en. Socialtjänsten kan också erbjuda härbärge åt alla utsatta.

För oss i Vänsterpartiet är det en självklarhet att staden tar sitt ansvar och att likabehandling gäller.

Finns det pengar för att betala orimligt höga löner för kommunalråd i staden, så finns det pengar för att göra ett bättre socialt arbete. Dessutom har staden mycket god ekonomi.

Det blågröna styret måste sluta använda ordet långsiktighet som ursäkt för att inte agera.

Tak över huvudet är ett grundläggande behov, och inga människor ska behöva sova utomhus i den kalla vintern.
Dra lärdom från andra kommuner, som Linköping, och samarbeta med de frivilliga och solidariska krafterna i Helsingborg.

Detta måste göras snarast möjligt, men de verkliga förändringarna handlar om att mobilisera för att få till stånd strukturella åtgärder på högre nivå – vår socialistiska politik.

Normalisera inte välgörenheten, ta ansvar.

Claudia Velasquez (V)

ledamot i arbetsmarknadsnämnden

Mats Fuchs (V)

ledamot i socialnämnden

Publicerad i HD 4 januari 2015

Dela den här sidan:

Kopiera länk