artikel

En annan skolpolitik är nödvändig

Det måste vara slutexperimenterat med skolan.

DEBATT. Den nyligen publicerade Pisa-rapporten bekräftade med våldsam kraft vad som redan var känt för flertalet; kvaliteten på den svenska grundskolan utarmas och befinner sig bokstavligen i fritt fall hur man än vänder och vrider på siffrorna.

Högerregeringens och utbildningsminister Björklunds “nytänkande” med mer katederundervisning och mer betyg har för länge sedan dömts ut av expertis inom pedagogisk forskning. Nu döms skolpolitiken i realiteten ut av presenterad fakta i Pisa-rapporten med sådan kraft att de ansvariga allianspolitikerna antagligen fått prioritera om en hel del i sina kalendrar för att få plats med alla krismöten detta påtvingat. Konstigt vore annars med tanke på all den prestige och profil regeringen och särskilt Folkpartiet lagt på skolpolitiken. Nu har vi sett resultatet.

Pisa-rapporten är resultatet av regeringens politik och bara en anledning till varför det behövs en ny regering. När Sverige i veckan omnämndes i utländskt nyhetsflöde var det den misslyckade skolpolitiken som upptog intresset. Antagligen kommer vi få höra “att regeringen bara haft sju år på sig”, “resultaten kommer märkas först om några år”, “allt är förra regeringens fel” och så vidare. Folkpartiet kommer att krydda på lite extra och fortsätta hävda “att vi var emot skolans kommunalisering 1991”. Precis så sades det för tre år sedan vid förra Pisa-rapporten. Resultatet då var allt annat än bra, men inte i närheten av det fria fall som nu pågår. Precis detta får vi höra varenda gång krisen i den svenska skolan kommer på tal.

Det måste vara slutexperimenterat med skolan. En rad åtgärder är nödvändiga och ett starkt Vänsterparti efter valet i september är garantin för att motverka förfallet i skolan och vända utvecklingen rätt. Ska skattepengar användas till att göra skolan bättre eller ska skattepengar hamna i privata kapitalisters bankkonto?

Den frågan måste varje väljare ta ställning till inför valet. Ett starkt Vänsterparti efter valet innebär möjligheten till att få till stånd ett förbud mot privata vinstuttag ur den gemensamma välfärden. Därför behövs en ny regering för att vi ska kunna få en skolpolitik värd namnet – både i riksdagen och i Helsingborgs stad.

Michael Olsson (V)

Helsingborg

publicerat i Helsingborgs Dagblad 6 december 2013

Dela den här sidan:

Kopiera länk