Uncategorized

Ska barnen i Rögle och Kingelstad betala notan för den politik som förs?

Det minskande antal elever på våra kommunala skolor är en direkt konsekvens av politiska beslut. Det så kallade fria skolvalet skapar ”förlorarskolor” Om en skola har 30 elever och 10 bestämmer sig för att byta skola så läggs skolan ner utan att dem 20 elever som ville vara kvar på skolan har någon som helts val.

Överetablering av privata skolor är en konsekvens av den politik som ser skolan som en marknad där man kan tjäna snabba pengar med små risker och om det inte går då kan man alltid stänga ner och lämna problemet till kommunen. Bara inför nästa år minskar elevantalet i våra kommunala gymnasieskolor med över 1000 elever.
Det är skamligt att ”Kunskapsstaden Helsingborg” lägger ner skola efter skola, nu är det två på en gång som står på tur.

Är Helsingborg så fattig att vi inte har råd med skolor på lansbygden? Men samtidigt har våra politiker råd att spekulera bort 60 miljoner kr och att bygga stora arenor och kongressanläggningar mitt i staden.

Jag har varit på föräldramöte i Rögle och lyssnade på föräldrar som tycker att skolan är den sista kommunala service som dem får där ute. Varför ska människorna betala skatt till Helsingborg stad om dem inte får någonting tillbaka? Jag har även läst brev från föräldrarna från Kingelstad som verkligen hoppas på att kunna rädda sin skola.
Vi inom Vänsterpartiet är kritiska till det fria skolvalet och är emot att stora företag gör enorma vinster med våra skattepengar genom att förvandla vårt skolsystem till en marknad.

 
Därför tänker inte jag rösta för att lägga ner några kommunala skolor och utarma både vårt skolsystem och lansbygden i både norra och södra Helsingborg.
Dessutom uppmanar jag mina kollegor i den Rödgröna koalitionen att göra likadan. Om vi inte har skapat problemet varför måste vi vara med och göra det ännu större. Låt den styrande minoriteten ta ansvar för sin politik. Bestämmer dem att lägga ner skolorna i samarbete med deras allierade, Sverigedemokraterna, då får dem göra det och stå för det inför väljarna och invånarna i Rögle och Kingelstad. Jag tänker inte smutsa ner mina händer.

Daniel Mena (V)

ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg, ordförande i Vänsterpartiet i Helsingborg

Dela den här sidan:

Kopiera länk