Uncategorized

Skolan ska inte vara till salu!

Nu kan vi se resultaten av vad som händer när ”marknaden” får styra över ett politiskt så viktigt område som skola och utbildning och vinster får göras med hjälp av skattebetalarnas pengar. Den kommunala skolan förtärs till den grad att politikerna själva tycker att den bästa lösningen, för att bli av med problemet, är att sälja resterna.

Jag har verkligen inget emot Kubikskolan, den är säker en bra skola. Men i detta fall handlar mer om principer. Jag blev förvånad när vi fick pressmeddelandet i handen på torsdagens Utbildningsnämndens möte för att sen konstatera att det var redan publicerat i media.

Om detta beslut togs, för vi en ökad privatisering på skolområdet.Att använda som argument för privatisering av skolan har så dåliga resultat och att elever lämnar skolan pga. sin dåliga rykte, talar mer om ett misslyckande för dem politiker som styr Helsingborg än om skolan i sig. Man borde satsa pengar på skolan, inte sälja ut problemet. Man borde stödja personalen i skolan, öka resurserna, rusta upp skolan. Inte bara Fredriksdals skola även alla andra kommunala skolor. Jag undrar vilket som är nästa steg? Vilka skolor står på tur i försäljningslistan? Tänker man sälja Kattarpskolan?

Utbildning är vår viktigaste investering för framtiden och ska ses ur ett mänskligt livslångt perspektiv. Resultaten av de satsningar som görs på barn och ungdomar visar sig inte inom ett budgetår. De ger vinst för samhället och individen på mycket längre sikt. Våra barns framtid och välbefinnande ska inte räknas i kronor och öre.

Nu är jag inte förvånad ty privatisering av skolan är en högprioriterat politiskt och ideologiskt mål för den styrande minoriteten i Helsingborg. I pressmeddelande som jag fick i handen går det att läsa: ”I Helsingborgs stads målprogram framgår att etablering av fler fria friskolor skall stödjas samt att etablering av friskolor i kommunala skollokaler ska underlättas”.

Vi i Vänsterpartiet är emot etablering av privata skolor på bekostnad av våra kommunala. Jag hoppas på att bli inbjuden till föräldramötet den 8e februari på Fredriksdalsskolan och få möjligheten att höra vad föräldrarna, elever och personalen har att säga i den här frågan samt att de fackliga organisationer yttrar sig så att vi politikerna får veta vad dem berörda tycker.

För en gemensam, likvärdig, sammanhållen och offentlig skola!

Daniel Mena
Barn- och utbildningsnämnden ledamot samt ordförande i Vänsterpartiet Helsingborg.

Dela den här sidan:

Kopiera länk