artikel

Slut med privata vårdboenden i Helsingborg

Idag ser vård- och omsorgsnämnden ut att besluta om att ta tillbaka de sista privatiserade vårdboendena till kommunen. Inför nämndens möte ikväll har styret dock föreslagit att vård- och omsorgsnämnden ska besluta om att lämna över uppdraget åt omsorgs direktören (dvs högsta tjänsteman på vård- och omsorgsförvaltningen) att genomföra en ny upphandling av vårdboendena Pålsjö park och Jordbodalen som idag drivs av Vardaga. Förutom V, S, Mp har nu även Sd enligt Helsingborgs dagblad sagt de ska rösta nej till en ny upphandling, vilket kommer göra att förslaget i så fall faller och att vårdboendena återtas i kommunal regi. Något Vänsterpartiet kämpat för länge. 

Styret vill däremot helt lämna över till tjänstemän att fortsätta privatisera våra vårdboenden utan att ställa krav på innehåll t.ex. på en högre bemanning, i underlaget för upphandling. Det är inte bara oansvarigt det är också en del av detta styrets tydliga besparingspolitik där man skär ner på välfärden. Helsingborgarna ska vara otroligt glada att detta förslag inte verkar bli verklighet. 

Fortsatta privatiseringar innebär nämligen fortsatta besparingar besparingar då det tydligt framkommer i den utredning som ligger till grund för beslutet, att det är genom lägre bemanning som de privata vårdboendena håller nere kostnaderna. Vänsterpartiet har länge pekat på att just vinstkravet hos de stora riskkapitalbolagen som alltid är de som släpps in, gör att man måste pressa ner kostnaderna. Då personalen ofta är de stora kostnaderna i en verksamhet är det tyvärr ofta där kostnaderna sparas och vinsterna görs. Detta går tyvärr också i linje med de besparingar som vi även ser på skola och fritid. Välfärden får aldrig tillräckligt med resurser i högerns Helsingborg. 

En annan riskfaktor är det man brukar benämna som “rådigheten”, dvs det faktum att vi inte har samma insyn och kan påverka privata företag som vi gett ansvaret att bedriva vård i vårt ställe. Om ett företag skulle bedriva dålig vård så har vi få sanktionsmöjligheter, dvs vi kan göra ganska lite åt det förutom att framföra vår kritik. Det finns en möjlighet att driva en vitesprocess men det är svåra processer vilket vi inte mest såg när det gällde Attendos misskötsel av vårdboendet Valltorp.  Avtalen är ofta ganska långa och löper över flera år, så det skulle innebära att en dålig kvalitet inte kan åtgärdas under vissa vårdtagares sista livstid. Det är oerhört allvarligt och med den erfarenhet vi har i kommunen extra oroande. 

Vänsterpartiet gick till val på att ta tillbaka kontrollen över välfärden. Detta har vi kämpat för länge. Vi kommer fortsätta hålla vad vi lovar och kommer därför att säga nej till privatiseringarna av välfärden. 

Jenny Björklund Hansson, kommunalråd (V)
Saera Khan, nuvarande ersättare i vård- och omsorgsnämnden (V)
Claudia Velasquez, tillträdande ordinarie ledamot i vård- och omsorgsnämnden (V)

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk