artikel

Vänsterdagarna – vad behöver vi göra framåt och vad är det som högern gör med vårt samhälle?

 

Vad är folkbildning?

Folkbildningen har lagt grunden till det demokratiska samhället vi har sett växa fram. Varför har just de nordiska länderna så hög jämställdhet? Svaret är att här bedrivs det livslånga lärandet dvs bildning tillgängligt för alla i studieförbund och på folkhögskolor. Bildning är mer än utbildning. Kalla det folkbildning.  Inom folkbildningen når man ALLA grupper av människor i Sverige. Ett exempel som ligger nära i tiden var flyktingströmmen 2015 samt de ukrainska flyktingarna som kom senare. Det var studieförbunden och folkhögskolorna som snabbt ordnade utbildning i svenska samt samhällskunskap om Sverige. Gällande ukrainarna är det först nu som de har fått tillstånd att gå på SFI och yrkesutbildningar.

Idag driver SD sitt ”kulturkrig” och varit konsekvent emot folkbildning. Björn Söder menade för ett år sedan att regeringen måste sluta stödja vänsterrörelser dvs folkbildningen!

Fram till minst 2026 kommer anslagen från staten att minska med 30% till folkbildning (studieförbund och folkhögskolor). Regeringen ska överta folkbildningsrådets roll att fördela de statliga anslagen till folkhögskolorna. Kommunerna har genomsnittligt dragit ner med 60% till studieförbunden.

Ja, fusk med anslagen har upptäckts. Normalt i sådana sammanhang är att den myndighet där fusket ägt rum får mer pengar för att kunna ta itu med fusket. Inom folkbildningen har pengarna dragits direkt när fusket upptäckts.

Folkbildningen har blivit en del av SD:s kulturkrig.

Folkbildningen har haft en bred politisk förankring som nu börjar luckras upp.

Alla politiska partier (alla utom sd) har haft egna studieförbund och egna folkhögskolor. Det är viktigt att folk får veta detta. Politikerna måste samarbeta med civilsamhället. Vänsterpartiet måste ständigt trycka på att ALLA politiska partier utom sd har stått bakom folkbildningen. Strid för rättigheten att driva värderingar.

ABF bildades 1912 som en kamporganisation av LO+KF +S

 

Rasismens roll och slutsatser från vänster med Ali Esbati och Sandro Scocco

Sandro Scocco:

Attityden till invandrare är skapade i en manipulerande miljö bland politiska partier som är emot dem som individer. Det är denna desinformation som styr folk nu. Det har gått så långt att ALL information om invandrare tolkas negativt.

Exempelvis menar man att det är för att invandrarna kostar så mycket som samhället har måst skära ner på välfärden!

Om vi skulle dra samma slutsats mellan män/kvinnor skulle vi komma fram till att kvinnorna kostar männen X miljoner/år. Ja det är sant men beror på att kvinnor tjänar mindre än de flesta män så pengarna omfördelas från män till kvinnor. Ska vi behandla kvinnor sämre för det? Denna typ av desinformation har drabbat invandrarna för vi måste ha en syndabock, någon som vi kan skylla på.

Ali Esbati:

Mördandet på Utöya kallades först ett terrordåd så länge man trodde att en muslimsk organisation låg bakom. Sen blev terroristen en massmördare när det visade sig att det var en etisk norrman som stod för mördandet. Det bygger på att idag ska den grupp som utses som den som skapar problem bära ansvaret för allt dåligt som sker.

Högern vinner inte en debatt om det är fel på ALLA utan man väljer den grupp som redan upplevs som negativ.

Poängen är att det bara är invandrarna som lyfts fram som den stora faran. Problemet är att den stora faran (vad det än gäller) sammankopplas med invandringen. Varför är det bostadsbrist? Det beror på invandringen från 2015 och framåt trots att Sverige slutade bygga de bostäder som behövdes redan på 1980-talet.

Debatten måste föras över till: Vad kan vi göra för att få ett bättre samhälle? Inte som SD som menar att om vi utvisar tillräckligt många som inte är svenska medborgare fixar vi bostadsbristen. Utan vi måste få till en annan debatt om de frågar som vi vet intresserar väljarna mest 1. Sjukvård 2. Skola 3. Omsorg. Dagens debatt ställer i stället absurditeter mot varandra.

Vänsterpartiet tar upp hur vi ska få ner priserna på matvaror vilket Åkesson nonchalerar och i stället tar upp frågan om att riva moskéer. Vad visar media upp? Åkesson!

Målet för högern är att avhumanisera stora delar av befolkningen. Vi måste humanisera folket! VI måste sätta dagordningen!

 

Hur får vi en bättre arbetsmarknad? Ida Gabrielsson (vice ordförande Vänsterpartiet) och Malin Ragnegård (ordf. i kommunal)

Regeringens budget är en välfärdsslakt. Kommunalare arbetar inom många välfärdsområden och försöker se till att kedjan fungerar. Administratörerna tas bort vilket leder till att andra får göra även deras jobb. Vikariestopp införs vilket innebär att när någon blir sjuk finns det ingen som kan kallas in för att göra den personens jobb utan någon får jobba extra eller ex en skollektion ställs in.

Till slut kommer de rikaste att teckna egna försäkringar. Den generella välfärden urgröps allt mer. Staten skulle kunna kliva in men gör inte det. I stället höjs kommunalskatten i fattiga kommuner. Vad kan politikerna göra innan det är för sent? De ska inte peka ut enskilda individer utan oppositionen måste prata ihop sig.

Allt fler jobbar hemifrån. Det som inte kan det blir utsatta på ett sätt som övriga inte blir. Ag verkar tro att vissa grupper är i grunden lata.

När S kommer tillbaka till makten gäller det att komma ihåg vad S kräver idag.

V är äntligen med i pensionsgruppen. Grundpensionen är indexbaserad och de extra 1000kr som V tog initiativ till har blivit 2.000kr. Trygghetspensionen följer löneökningen och går inte upp på samma sätt. Indexreglera hela pensionssystemet! Stora förändringar krävs inom pensionen idag. Det måste finnas möjlighet att bli pensionerad i förväg i stället för att tvingas söka jobb över hela arbetsmarknaden i hela Sverige som vi tvingas göra efter att ha varit arbetslösa ett visst antal dagar. Undersköterskor och byggnadsarbetare är de yrkesgrupper som främst inte orkar arbeta fram till 66 år. Pensionsåldern borde variera beroende på vilket yrke du haft.

Undertecknat av Ulla Thell

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk