artikel

Häv Israels blockad av Gaza och ockupation av Palestina! Stoppa alla attacker på civila!

Uttalande av Vänsterpartiet Helsingborg styrelse 231015

De senaste dagarna har vi bevittnat en upptrappning av våldet i Israel-Palestina. Vi sörjer den tragiska förlusten av liv de senaste dagarna. Vi sörjer även alla som har förlorat sina liv de senaste 75 åren sedan staten Israel grundades. Vi fördömer attacker på civila från alla parter.

Medan Israel genomdriver en total belägring av Gaza, stänger av tillgång till el, vatten och mat, och förbereder sig för en militärinvasion, har vår regering bestämt sig för att pausa biståndet till Palestina. Detta är en fullständigt orimlig kollektiv bestraffning av det palestinska folket. EU har också dragit tillbaka sitt krav på göra samma sak därför att de insett att det enbart gynnar Hamas.

Vänsterpartiet Helsingborg fördömer det hat och de hot som riktas mot såväl judar som palestinier runt om i världen. Både den judiska och den muslimska minoriteten har en självklar plats i Helsingborg och ingen, oavsett religion, ska känna rädsla att utåt visa sin religiösa tillhörighet.

Vägen till fred kan omöjligt ligga i ett ökat förtryck av palestinierna.

Fred byggs inte på israeliskt sätt. Hamas ska fördömas. Samtidigt måste vi komma ihåg att deras agerande är ett resultat av vad som skett under de 75 åren palestinierna levt under ockupation från Israel.

Inför den förväntade militära markinvasionen av Gaza vill Israel att palestinierna som finns på Gazaremsan ska fly från norra delen. Frågan är förstås: var ska de fly? Israel har blockerat både landväg och sjöväg så det går inte att fly dessa vägar. Gränsen till Egypten öppnas mycket sparsamt.

Folkrättens ska respekteras av samtliga parter:– Israels ockupation som sådan saknar legitimitet och bör hävas– Alla attacker mot civila måste upphöra– Brott mot de mänskliga rättigheterna måste upphöra Vi stödjer en lösning där Israel drar sig tillbaka från ockuperade områden och bosättningarna utryms. För att en varaktig fred ska bestå måste ockupationen upphöra.

Dela den här sidan:

Kopiera länk