artikel

En stark välfärd för en stark framtid!

En stark välfärd för en stark framtid!

 

Inledningsanförande av Jenny Björklund Hansson (V) kommunalråd, om Vänsterpartiets förslag till budget för staden 2024.

Tack för ordet!

Otryggheten är en av vår tids största utmaningar, det läser jag i styret och sds förslag till budget och jag är beredd att hålla med. Att inte veta om pengarna ska räcka till när matpriserna stiger och hyrorna ökar, skapar en klump i magen hos många familjer. Många människor har fått betala en stor andel av prisökningarna samtidigt som den egna lönen ökat alldeles för lite. I Helsingborg är andelen 0-19 åringar som lever i ekonomiskt utsatta hushåll högre än i jämförbara kommuner. En skör välfärd skapar otrygghet. 

Ingen helsingborgare ska behöva anpassa sitt liv eller sin vardag pga otrygghet, fortsätter texten och jag tänker på de människor i helsingborg som inte vågar visa sin kärlek öppet av rädsla för homofobi, människor som får utstå rasistiska tillmälen för att de bär slöja eller kippah. Den otryggheten nämns inte i styret och Sds budget, men är lika viktig och är en del av många människors vardag. Den otryggheten är en otrygghet som skapar splittring och i Helsingborg är vi överens om att stadens motto är att arbeta tillsammans. Ändå föreslås en budget som är just splittrande, både i sin retorik och i sin praktik. 

För arbetslöshet och utanförskap går inte i arv så som det beskrivs i styrets budget, det skapas av klassklyftor, av rasistiska strukturer och av normer som vi tillsammans kan förändra. Under de här två dagarna på budgetfullmäktige kan vi ta de första stegen för att bygga upp en välfärd som istället för splittring skapar jämlikhet och trygghet. 

För ingen behöver ärva sina föräldrars arbetslöshet om det finns en stark och likvärdig skola i alla bostadsområden. Ingen vuxen behöver stå arbetslös om det finns ett inkluderande arbetsliv, kvalitativa utbildningar som kan lära ut både språkkunskap, yrkeskunskap och förbereda för högre studier. Ingen behöver stå ensam som medberoende, utsatt för våld i hemmet eller med ett barn som hamnat på glid om det finns en stark socialtjänst som kan ge stöd för de som behöver det. 

Helsingborg ska upprätthålla en högkvalitativ välfärd, skriver styret och Sd, samtidigt beskriver fackförbunden i sina anteckningar till deras budgetförslag om hur arbetsmiljön brister, personal sägs upp och omsättningen bland ledare ökar. För den som läser underlaget så verkar det som att vi har en bra bit kvar till att nå en högklassig välfärd. Ibland tror jag att när vi frågar oss varför förtroendet för politiker ligger lågt, så hittar vi en del av svaret i den sminkade verklighetsbeskrivning som träder fram i styret och Sds budgetförslag, där nedskärningar i välfärden presenteras som satsningar. Som ett av fackförbunden skriver: “Det hade underlättat förståelsen av dokumentet om de faktiskt prioriterade satsningarna synts tydligt så att utmaningen med ett i övrigt egentligt sparkrav framkommit.” Fackförbunden lyfter den verklighet som möter alla deras medarbetare som går till sina välfärdsjobb i kommunen, där budgetens besparingskrav ständigt gör sig påminda. 

I samtal med Sveriges lärare berättade Klas Bergling, pappa till Avicii vad han trodde behövdes för att motverka den psykiska ohälsan bland barn och unga. Han sa ”Jag skulle omedelbart se till att det blev fler lärare, fler kuratorer och fler vuxna runt barnen i såväl skola som förskola. Plus en meningsfull fritid och jag vill slå ett slag för musik, sång, dans och estetiska ämnenas betydelse för barnens hälsa och lärande.” Han sammanfattar behovet otroligt bra i bara två meningar.

I Vänsterpartiets budget gör vi mycket av detta, vi stoppar nedskärningarna i skolan och skapar en Resursskola för de barn som har det allra svårast att delta i ordinarie undervisning. Vi satsar på Kulturskolan och kulturstöd och vi växlar konsult- och politikerarvoden mot ett stärkt föreningsliv. I vänsterpartiets Helsingborg ska alla verksamheter i staden vara med och prioritera välfärden. Det är inte skolan och vården som ska spara medan politiken ska gå fri och konsultarvodena ligga kvar. Nä, för när välfärden prioriteras måste hela staden hjälpas åt.  

Vi satsar också på ungas fritid. Genom att öppna fler fritidsgårdar, till exempel på Drottninghög eller Ättekulla, kan vi se till att de där viktiga vuxna finns runt barnen även på fritiden. För det är inte så att det räcker med att man har närvaro av vuxna som promenerar runt eller ordnar aktiviteter i ens område med jämna mellanrum. INGEN forskare sa någonsin att kontinuerliga besök av vuxna i närområdet skapar trygga uppväxtvillkor. Nej, all forskning är överens om att det handlar om relationer. Relationer i hemmet och relationer till vuxna i skolan och på fritiden. Relationsskapande arbete är beroende av fysiska mötesplatser, vardagskontinuitet, tillgänglighet, trygghet. Allt det som uppnås när det finns fritidsgårdar att gå till när behovet faller på, inte bara på fredagar när personalen arrangerar en aktivitet i mitt område. 

Det fina med politik är ju att det faktiskt är politiken som sätter förutsättningarna. Det innebär att vi i denna sal är de som kan säga till alla oroliga föräldrar, att personalen i skolan inte kommer behöva stressa ännu mer för att kollegorna blir färre. Att den resurs som deras barn haft vid sin sida kan stanna och att specialläraren som vet hur barn med särskilda behov lär sig läsa, hinner träffa de barn som behöver det så att fler kan nå målen och få framtidstro. Det innebär att vi i denna sal kan investera i klimatet och ta kampen för klimatomställningen, de är vi som kan skapa en god arbetsmiljö inom vården så att vi inte sitter där ensamma men en kamera som bästa tillsyn när vi blir äldre. Men för att människor ska vilja jobba inom välfärden så behöver vi både barn och unga med en god utbildning men också ett arbetsliv som de vill vara en del av. I Vänsterpartiets Helsingborg vet vi att alla behövs och vi vill se till att skapa en stad där alla kan vara delaktiga och känna sig värdefulla, oavsett vem de är eller hur de fungerar. 

Med de orden yrkar jag bifall till Vänsterpartiets budgetförslag och i övrigt enligt de ställningstaganden som finns i underlaget. 

Budgetfullmäktige 230614

Dela den här sidan:

Kopiera länk