antisemitism & antirasism

Ett oroväckande och oacceptabelt angrepp

Den judiska församlingens hus i Helsingborg var en av de platser i Sverige som i helgen drabbades av något som verkar vara ett organiserat angrepp.

Vänsterpartiet Helsingborg menar att detta angrepp både  är oroväckande och helt oacceptabelt.

Detta hände den 9 november, samma kväll som vi  hade en ljusmanifestation i Stadsparken för att minnas Kristallnatten 1938, den natt då judiska butiker och synagogor sattes i brand och deporteringen av människor till olika läger tog sin början.

Kristallnatten var startskottet för ett av historiens värsta folkmord. Vi samlades i lördags för att minnas, men också för att se till att historien inte upprepas.

I Sverige växer de rasistiska partierna och rörelserna, hatet riktas mot muslimer, judar, romer och ofta alla sorters invandrare.

Men det finns också en motrörelse  mot rasism och alla former av hat mot den som har en annan bakgrund.

Alla som står upp för att människor i grunden har samma värde och bör ha samma möjligheter och friheter, måste sluta sig samman.

Kultur, religion eller etnicitet får aldrig värdesätta eller definiera en människa. Med solidaritet, medmänsklighet och med drömmen om jämlikhet kan vi bekämpa rasism och antisemitism.

Minns Martin Luther Kings ord att den stora tragedin inte är de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad.

Det är endast tillsammans som vi kan kämpa mot att antisemitismen och alla former av rasism växer ytterligare.

För Vänsterpartiet Helsingborg

Claudia Velásquez, ordförande

Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare

 

 

Länk till artikel i Helsingborgs Dagblad

https://www.hd.se/2019-11-11/organiserat-angrepp-mot-judar-forsamlingen-i-helsingborg

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk