Arbetsförmedlingen

Utvecklingen är djupt oroande

Naturligtivs stödjer Vänsterpartiet Helsingborg detta utspel, som är  undertecknat av vänsterpartister i de kommuner där Arbetsförmedlingen stänger kontor. Vi ser med lika stor oro på utvecklingen, även om vi inte drabbas av att vårt lokala kontor i Helsingborg stängs.

/Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare V Helsingborg

 

Pressmeddelandet finns också på:
https://via.tt.se/…/skanska-vansterpartister-djupt-oroade-o…

Resultatet av Moderaternas och Kristdemokraternas budget träder nu i kraft. Samtliga fem högerpartier släppte fram en budget med starkt negativa följder för den gemensamma välfärden. Stora nedskärningar gör att 17/23 av Arbetsförmedlingens skånska kontor nu tvingas stänga och medför en oviss framtid för de anställda och de inskrivna.

Som kommunala företrädare för Vänsterpartiet väcker beskedet både ilska, sorg och många frågor. Skåne drabbas hårt av de många nedläggningarna, samtidigt som vi är en region som redan har låg sysselsättning i nationella jämförelser. Nu minskar samhällsservicen och därmed möjligheterna för våra invånare ytterligare.

Arbetsförmedlingen har i sitt uppdrag väl inarbetade strategier för arbete med rehabilitering, anpassade arbetsplatser för personer med funktionsnedsättning och etablering av nyanlända. Vi ser det som oerhört viktigt att dessa grupper fortsatt får stöd i sina processer. Skåne ska vara till för alla – inte bara de med starkast förutsättningar för att slå sig fram på en likriktad arbetsmarknad. Det är av stor vikt att människor får delta i arbetslivet utifrån sina förutsättningar. Nedläggningarna riskerar att ytterligare öka samhällsklyftorna i våra skånska kommuner.

Vi vill att man på nationell nivå tar ansvar för att fortsatt stötta de personer som står längre bort från arbetsmarknaden – för alla våra kommuninvånares skull. Arbetsförmedlingen bör stärkas i sitt offentliga uppdrag, inte avvecklas till förmån för än fler borgerliga privatiseringsexperiment där företag ska tjäna pengar på människors arbetslöshet.

Vi vill ha ett jämlikt Skåne – med chans till ett meningsfullt arbete utifrån var och ens förutsättningar.

Skriver:
Samuel Johansson, gruppledare Vänsterpartiet Bromölla

Kikki Lenander, gruppledare Vänsterpartiet Landskrona

Bosse Lindqvist, gruppledare Vänsterpartiet Burlöv

Mats Sjölin, ordförande Vänsterpartiet Trelleborg

Sara Gígja, gruppledare Vänsterpartiet Ängelholm

Johan Bergqvist, gruppledare Vänsterpartiet Åstorp

Magnus Åkeborn, gruppledare Vänsterpartiet Hässleholm

Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs

Roland Nilsson, gruppledare Vänsterpartiet Östra Göinge

Karin Enqvist, gruppledare Vänsterpartiet Klippan

Emma-Lina Johansson, kommunalråd Vänsterpartiet Malmö

Helena Falk, gruppledare Vänsterpartiet Lund

Jörgen Person, gruppledare Vänsterpartiet Svedala

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk