Aktuellt

Vänsterpartiet Helsingborg står bakom “Stockholms sopgubbar” i deras kamp för sina anställningsvillkor.

“Reno står fast vid att vinsten i Stockholmskontraktet, värt en miljard, ska vara 11 procent. Och detta skall betalas med sänkt lön för alla sopgubbar.”

Ovannämnda citat från de strejkandes pressmeddelande är talande. Reglerna kring offentlig upphandling saluförs ofta som ett sätt för det allmänna att handla upp varor och tjänster av god kvalitet till en rimlig kostnad. Konkurrensen mellan olika privata aktörer i varje bransch förväntas pressa leverantörernas marginaler och sporra till innovation. Kort sagt ett sätt för skattebetalarna att få ”mer pang för pengarna” så att säga. När dessa i teorin goda tankar konfronteras med verkligheten, uppstår ett helt annat resultat än det önskade: I stället för att innovera samt på grund av konkurrensen krympa sina vinster och marginaler, dumpar de privata aktörerna löner och försämrar arbetsmiljön för sina anställda, för att kunna freda sina vinster samtidigt som de dumpar sina anbud till den offentliga skattefinansierade upphandlaren. Den andra ytterligheten ser vi i t.ex. Stockholms läns landsting, där skattebetalarna för strumpor inhandlade från privata leverantörer betalar priser, vilka borde höra hemma i Grönköpings veckoblad.

Vänsterpartiet Helsingborg står bakom ”Stockholms sopgubbar” i deras kamp för att sina anställningsvillkor. Vi fördömer samtidigt denna kombination av de två onda tingen inköp till orimliga priser och dumpning av anställningsvillkor. I det fall det inte är politiskt möjligt att genomdriva ett återtagande i offentlig regi av produktionen av tjänsterna, kommer vi att i stället driva att krav skall ställas på leverantörer, som omöjliggör för dem att sko sig på sin anställda genom att dumpa deras löner och villkor.

 

Vänsterpartiet Helsingborg

Dela den här sidan:

Kopiera länk