Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Försvara strekjrätten! Öppet möte med Hamnarbetarförbundets ordförande

2018, 25 februari kl.17:00 - 19:00

Det pågår sedan några år en konflikt mellan hamnarbetarna och arbetsgivarna APM-terminals, som driver hamnen i Göteborg sedan den privatiserades 2012. APM-terminals är ett multinationellt företag inom transportbranschen som bland annat driver 76 hamnar runt om i världen och har sitt huvudkontor i Nederländerna.

Konflikten gäller grundläggande fackliga rättigheter som att hamnarbetarna själva ska få utse vem som ska företräda dem som skyddsombud och i förhandlingar med arbetsgivarna och att lagar om semester och föräldraledighet med mera ska följas.

För ett år sedan strejkade hamnarbetarna en dag i januari 2017. Arbetsgivarna utlyste senare under våren en lockout i en och en halv månad som utestängde hamnarbetarna från sitt arbete. För detta hade företaget fullt stöd från arbetsgivareorganisationen Svenskt Näringsliv. Naturligtvis fick detta stor ekonomisk påverkan eftersom Göteborgs hamn är Sveriges största hamn och knutpunkt för svensk export och import.
(ny sid)
Istället för att begränsa arbetsgivarnas rätt att utlysa lockout, utreds nu på uppdrag från Sveriges regering möjligheterna att begränsa strejkrätten!

APM-terminals har tidigare gjort så att annan facklig verksamhet i Göteborgs hamn har upphört. Nu är deras sikte inställt på att krossa Svenska Hamnarbetarförbundet. Hundratals medlemmar i hamnarbetarförbundet har avskedats av APM-terminals. Flera av dem har sedan återanställts via bemanningsföretag.

I 46 år har Svenska Hamnarbetarförbundet funnits som ett fristående fackförbund sedan hamnarbetarna uteslöts ur Transportarbetarförbundet och LO 1972. Hamnarbetarna har i årtionden fungerat som en demokratisk och kämpande fackförening där alla beslut fattas först efter omröstning hos medlemmarna.

Arbetsgivarnas mål är att krossa fackföreningen. Därför stödjer Vänsterpartiet hamnarbetarnas kamp.
Vänsterpartiet i Helsingborg kräver:

Försvara strejkrätten

Respektera de fackliga rättigheterna

Återanställ de avskedade hamnarbetarna

Avskaffa möjligheten till att avskeda för att sedan anställa via bemanningsföretag.

Arbetsgivarna ska följa semester- och föräldraledighetslagen

Återkommunalisera Göteborgs hamn

LO måste ge sitt stöd åt hamnarbetarna

Detaljer

Datum:
2018, 25 februari
Tid:
17:00 - 19:00
Evenemang Kategorier:
,