artikel

Har den tillitsbaserade styrningen verkligen fått genomslag?

Interpellation till vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Thunberg (KD) angående implementeringen av tillitsbaserad styrning

I juni 2016 inrättades efter ett tillkännagivande från regeringen tillitsdelegationen. En del av uppdraget för delegationen var dels att genomföra projekt som främjade idé- och verksamhetsutveckling inom kommunal verksamhet. Sedan dess har flera kommuner börjat jobba mot en mer tillitsbaserad styrning, men många har också stött på hinder. I Köpenhamn där även Vård- och omsorgsnämnden var och hämtade inspiration under föregående mandatperiod, har de sett en tydlig koppling mellan en aktiv ledning, tillräckliga resurser och tillit, enligt forskaren Tina Øllgaard Bentzen vid Roskilde universitet, som följt reformarbetet.

I ”Politisk styrning och verksamhetsstyrning i Helsingborgs stad” står att läsa att tillitsbaserad styrning bygger på ett förtroendefullt samspel mellan chef och medarbetare. Helsingborgs stad slår fast att staden utifrån detta ger utökat ansvar och handlingsutrymme för både medarbetare och chefer. Detta rimmar väl med Tillitsdelegationens intention att styrningen bör formas så att den inte innebär mer detaljstyrning än vad nöden kräver.

Utifrån detta ställer Vänsterpartiet följande frågor:
● Hur har förändringsprocessen till den nya styrmodellen implementeras i dialog med de anställda i vård- och omsorgsförvaltningen?
● Vilka konkreta exempel har Vård- och omsorgsförvaltning genomfört för att ge ett utökat ansvar och handlingsutrymme för medarbetare i verksamheten?
● På vilket sätt syns det förtroendefulla samspelet mellan mellan medarbetare och chefer?
● Anser du att bristande resurser har påverkat arbetet för att utveckla en tillitsbaserad styrning?

För Vänsterpartiets fullmäktigegrupp
Claudia Velasquez

Dela den här sidan:

Kopiera länk