Arbetsrätt & arbetsvillkor

När ska vi medlemmar stärka våra egna fackföreningar?

För er som liksom jag är med i facket. Denna veckan blir vi av med en förmån igen enligt högerpolitikens önskemål. Riksdagen fattar beslut denna veckan.

Hamnarbetarförbundet vann striden om ett kollektivt avtal. Det var enligt reglerna att de hade rätt till detta avtal men vi har bevittnat hur det kan gå till. Ingenting är givet och våra rättigheter kommer inte att kvarstå om vi inte kämpar för dem.

Jag undrar nu när vi som är medlemmar i andra fackföreningar ska gå ihop och förstärka, demokratisera och förbättra våra egna fackföreningar? Eller kommer vi att fortsätta klaga på att facket inte gör någonting när det är vi själva som är facket?

Jag/vi kan börja engagera oss denna vecka, passande med tanke på att vi blir vi av med en förmån. Moderaterna och Kristdemokraterna (med avgörande stöd av Sverigedemokraterna) har möjliggör att skattereduktionen för fackföreningsavgift ska ryckas ifrån oss. Detta utifrån den budget som de lade fram i höstas och som tyvärr gick igenom.

Denna månad, mars, har de flesta fackföreningar sina årsmöten. Varför ägnar vi inte en kväll detta året åt att stödja våra fackföreningar? Vi kan göra stor skillnad för våra arbetsplatser och vi har rätt att gå på utbildningar och lära oss vad vi behöver för vår arbetsmiljö till exempel.

Detta är allvar! Vi kan konstatera att arbetsmiljön blir sämre och det är inte fackföreningars ansvar, det är arbetsgivarnas ansvar men utan duktiga skyddsombud på plats kan många behövliga åtgärder nonchaleras för att spara på pengar. För fjärde året i rad ökade antalet dödsfall till följd av arbetsplatsolyckor. Förra året dog 51 personer på jobbet och detta händer i Sverige.

Snart kommer det också att bli andra försämringar, regeringsöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna kommer att äventyra flera fackliga rättigheter. Våra fackliga organisationer behöver vårt engagemang mer än någonsin.

Sist men inte minst har vi mycket att göra för att försvara strejkrätten. En inskränkning av strejkrätten kommer att leda till flera dåliga konsekvenser i framtiden. Detta handlar att försvara facket för framtida generationer.

Vi måste förstå att vi lever en tid där kapitalisterna blir starkare och mer aggressiva i strävan att tjäna pengar. Det är klart hel emot deras intresse att ha starka fackföreningar som kan använda strejkkassan när ingenting annat hjälper. Vi kan inte luras i att tänka att arbetsgivaren och arbetarna/tjänstemän står exakt på samma sidan, nej vi är endast samarbetspartner.

Respekterar arbetsgivaren de lagar och regler som finns kan vi ha ett bra samarbete. I andra fall måste facket ta striderna. Och som sagt det är du och jag som är facket.

Högern tar ifrån oss skattereduktionen för fackföreningsavgiften. Men vi kommer inte att lämna facket för det, vi är rädda om framtidens arbetsliv.

Claudia Velásquez

KÄLLA: Skatteutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag till att avskaffa skattereduktionen för fackföreningsavgifter. Avskaffandet av skattereduktionen var en del av Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation som riksdagen röstade igenom i december 2018.

Insändare i Lokaltidningen 2019-03-13

Kopiera länk