Aktivism

8 mars, Internationella socialistiska kvinnodagen

Vänsterpartiet I Helsingborg uppmärksammar 8 mars, den Internationella Socialistiska Kvinnodagen.
Årligen görs 6.000 våldtäktsanmälningar i Sverige. Bara omkring 250 personer fälls för brott. Våldtäkt handlar om makt. Könsmaktsordningen måste brytas och införande av samtyckeslagstiftning kommer att hjälpa på vägen. I Sverige och världen står högern för: abortmotstånd, ignorans av HBTQ-rättigheter, nedskärningar på kvinnligt dominerande arbetsplatser och nedprioritering av kvinnors rättigheter.
Kvinnorättigheter håller på att urholkas. Ett av de första beslut som Trump fattade som president var att återinföra den så kallade ”global gag-regeln”. Det innebär ett totalt förbud mot att förespråka laglig abort för organisationer som tar emot någon form amerikansk statlig finansiering. Beslutet var väntat, varje republikansk president sedan Ronald Reagan har infört liknande lagstiftning under sin första vecka på jobbet. Återinförandet av global gag-regeln sammanfaller med en politisk trend över hela världen av att begränsa kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Många länder har de senaste åren infört skärpt lagstiftning kring abort och familjeplanering. Svårast blir konsekvenserna för de kvinnor som lever i fattigdom och stor utsatthet. I brist på lagliga möjligheter söker kvinnor alternativa vägar, som ofta är förknippade med stora risker för hälsa och liv.
Den feministiska rörelsen växer i hela världen och blir starkare och starkare för varje dag. Women´s March är bara början.

PROGRAM

Öppet hus i A-salen, Folkets Hus 15:00-20:00

15:00 Mahboda Madadi, Ordförande för Ensamkommandes förbund
15.30 Jennie Fryksäter, Feminismens historia
16:00 Frågestund med kommunalt förtroendevalda
17:00 Varken hora eller kuvad, presenterar en föreläsning Om våld I nära relationer inklusive hedersvåld
18:00 Agneta Lenander, initiativtagare till “En annan vård är möjligt” Tema: Ojämlik vård, samtal och debatt
19:00 ATSU(Att trygga sexuellt utnyttjade), Agneta Sandberg

16:00-19:30 Barnaktiviteter och fika och mat.
Under dagen kommer representant för Internationella kurdiska kvinnoförenings att hålla tal.

BOKBORD: Tidning Revolution,Enhetsgruppen, Jordens vänner, Man up Sweden, ATSU, Kurdiska internationella kvinnoförening, Ung Vänster.

Dessutom
17:00 Feministiskt självförsvar, workshop med Ung vänster. Lokal: Södergatan 103

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk