Anti-fascism

Vänsterpartiet stödjer kurdernas kamp

Vänsterpartiet stödjer kurdernas rätt att få tala sitt språk och uttrycka sin kultur, men också kurdernas rätt att få makt och inflytande över de områden där man lever. Kurderna är den största etniska gruppen i världen utan ett eget land.

Vänsterpartiet har under decennier stött kampen för kurdiskt självstyre.

På 1 maj i fjol samlade Vänsterpartiet in pengar för Kobanes återuppbyggnad, men våra bössor kan inte ersätta ett aktivt svenskt stöd.

De olika kurdiska grupperna har det senaste året bekämpat Daesh med både stort mod och stor framgång.

Vänsterpartiet anser att Sverige behöver öka stödet till kurderna och samtidigt ställa tydliga krav på Turkiet och president Erdogan.

Samtidigt är det svenska stödet till kurderna i Syrien mycket begränsat. Sverige behöver nu gå in med både humanitärt stöd och bistånd till återuppbyggnad av de städer och byar som härjats av Daesh.

Sedan AK-partiet och president Erdogan vann valet den 1 november har våldet mot kurderna trappats upp, i synnerhet i östra Turkiet.

HDP, och alla andra progressiva krafter i Turkiet som kämpar för demokrati, fackliga rättigheter och rättvisa, står nu inför svåra utmaningar då Erdogan är fast besluten att fortsätta samma hårda politiska kurs.

I flera städer har man infört undantagstillstånd och utegångsförbud, och man har hindrat invånarnas tillgång till vatten, el och hälsovård.

Human Rights Watch rapporterade i december om hur turkiska säkerhetsstyrkor förhindrade att skadade civila fick tillgång till hälsovård, och organisationen krävde ett stopp för säkerhetsstyrkornas övergrepp och oproportionerliga användning av våld.

Amnesty International slog i en rapport från den 21 januari fast att de turkiska säkerhetsstyrkorna riskerar livet på 200 000 civila och dömde ut agerandet som en kollektiv bestraffning.

Trots att utvecklingen i Turkiet snabbt försämrats, och trots att Erdogan mycket tydligt slagit in på en väg mot ett alltmer auktoritärt styre, har de omfattande och väldokumenterade brotten mot de mänskliga rättigheterna inte fått några konsekvenser för Turkiets relationer till EU.

Tvärtom har EU på flera punkter valt att fördjupa samarbetet med Turkiet de senaste månaderna.

Det är uppenbart att EU nu prioriterar goda förbindelser med Turkiet och att flyktingar ska förhindras att ta sig till EU före prioriteringen av mänskliga rättigheter och en lösning på konflikten i östra Turkiet.

Vänsterpartiet är starkt kritiska både till att varken Sverige eller EU tydligt markerat att man inte accepterar Turkiets agerande.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, riksdagsledamoten Hans Linde, har därför den 27 januari, ställt två frågor till utrikesminister Margot Wallström.

De två frågor, som Hans Linde ställer till utrikesministern, är:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige, som enskilt land och som medlem i EU, ska förmå Turkiet att upphöra med brott mot de mänskliga rättigheterna och kollektiv bestraffning av befolkningen i östra Turkiet?

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att EU ska villkora utbetalningen till Turkiet med att Turkiet upphör med våld mot civila, med godtyckliga arresteringar och med kollektiva bestraffningar i östra Turkiet?

Frågorna kommer att tas upp i riksdagen den 11 februari.

Ingrid Mattiasson Saarinen

Ordförande, Vänsterpartiet Helsingborg

 

Kurdernas manifestationd

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk