Aktivism

Antirasistisk samling till minnet av Kristallnatten. Tal av Ulla Thell, Vänsterpartiet Helsingborg

Vi har samlats här idag för att minnas Kristallnatten och för att tänka på att vi kan vara på väg tillbaka mot händelser liknande Kristallnatten.

Kristallnatten ägde rum den 9 november 1938. Vad hände då och varför?

Drygt 7.500 judiska butiker och ca 1.400 synagogor och bönehus i Tyskland förstördes. Glassplittret från de krossade fönstren täckte gatorna och händelsen kom därför att kallas Kristallnatten.

Bakgrunden: En judisk man, utvisad från sitt hemland Tyskland sköt ihjäl en sekreterare vid den tyska ambassaden i Paris. Detta tog nazisterna som regerade som förevändning för den förstörelse som drabbade judarna i Tyskland och som vi kallar Kristallnatten.

Under några veckor i oktober månad i år sattes 17 planerade och verksamma flyktingförläggningar i brand. I Sverige.

Ett land som varit känt för sitt stora och välvilliga flyktingmottagande

Vad har dessa saker med varandra att göra?

Nazisterna som fått makten i Tyskland 1933 förde från första dagen vid makten en politik som gick ut på att vissa människor inte var riktiga tyskar. Förutom judar var det romer, utvecklingsstörda, oliktänkande och liknande.

De började med att utvisa vissa grupper, bränna de oliktänkades böcker och att låta den grupp som folk brydde sig minst om,de utvecklingsstörda bara försvinna.

När Kristallnatten ägde rum hade nazisterna suttit 5 år vid makten. Ytterligare 7 år senare, då tyskarna förlorade andra världskriget, stod det klart för hela världen att nazisterna var i full färd med att ta död på alla dessa som inte var riktiga tyskar. Det visade sig att ca 6 miljoner människor hade mördats i förintelselägren som fanns runt om i Tyskland som då också bestod av de länder som var ockuperade i Europa.

Många menar att i jämförelse med vad som kom att hända i de tyska förintelselägren var kanske inte Kristallnatten ”så farlig”. I jämförelse med vad som kan hända  i Sverige  är inte heller 17 bränder av flyktingförläggningar ” så farligt”.

MEN – det börjar så här!

Nu när främlingsfientlighet och rasism börjar breda ut sig allt mer i vårt land är det viktigt att komma ihåg:

Det börjar aldrig med förintelseläger. Det börjar aldrig med att man öppet medger att målet är förintelse av en folkgrupp.

Utan sakta, steg för steg rör sig de rasistiska krafterna. Vi vänjer oss, lite i sänder.

Bara för 7-8 år sedan var det få som ville medge att de röstade på sverigedemokraterna. Idag är det helt ok att öppet säga”…jag är ingen rasist men det är för jävligt att….””och därför röstar jag på sd”

Bertold Brecht är en tysk författare som på 1930-talet fick sina böcker brända av nazisterna och som då flydde till Sverige.

Han sa: Där man bränner böcker kommer man snart att bränna människor”. Han fick rätt- den gången.

Vi som samlats här idag måste lära oss av historien och aktivt arbeta mot rasisterna.

Jag vill avsluta med att läsa ett stycke ur en dikt som en deltagare på en folkhögskola har skrivit:

Mitt i världen sitter jag

Och vet

Att allt är skapat av människohänder.

Likadana som mina och dina.

Mitt i världen sitter jag

Med hjärtat fyllt av kärlek

Till dem jag kallar

Kamrater.

Hur det än går

Ska jag med högburet huvud

Kunna säga

JAG VAR EN AV DEM SOM STOD EMOT

Ulla Thell 9 nov 2015

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk