Aktuellt

Interpellation till socialnämndens ordförande Ann-Christine Borgman om situationen för de personer som saknar bostad i Helsingborg.

2015-1104

Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv.  I Helsingborg erbjuder kommunen endast ett antal platser för personer som saknar bostad på stödboendena Fenix och Kronan.

Enligt den statistik som gjorts av personal på Hemlösas Hus var måndagen den femte oktober 35 av 60 gäster hemlösa. Ytterligare tio personer tillkom under veckan. Sex av dem var ungdomar och en av dessa var minderårig. Det finns över 40 personer som endast söker hjälp hos de frivilliga organisationerna såsom Hemlösas Hus och Värmestugan. De syns därför inte i socialförvaltningens statistik. Ett mörkertal finns också, enligt andra uppgifter är ytterligare cirka tio personer hemlösa utöver de som finns i statistiken från Hemlösas Hus. Dessa 45-55 personer är alltså utöver de hemlösa som har ett akutboende på Fenix eller Kronan.

Det är även så att de som behöver akut hjälp på kvällar och därför kontaktar socialjouren, hänvisas till Värmestugan. Där får de mat och varma kläder, men Värmestugan kan inte erbjuda ett boende över natten.

Vi kan konstatera att Ideella krafter i Helsingborg hjälper dagligen de människor som befinner sig i en utsatt situation. Ett arbete som kommunen har skyldighet att utföra. Många människor med psykiska problem och/eller missbruksproblem känner inte förtroende för socialtjänsten, men kan söka hjälp av ideella krafter. Därför bör kommunen undersöka möjligheten att etablera någon form av härbärge med kortvarigt boende. Staden kan stå som ekonomisk garant för verksamheten, även om det är en förening som driver den.

Vi kan också konstatera att det finns ett behov av en verksamhet med platser enbart för akut boende. Staden skulle kunna stå som ekonomisk garant för detta, samtidigt som ideella föreningar skulle kunna driva arbetet som i flera andra kommuner.

Vänsterpartiets uppfattning är att den generella välfärden ska generera en bostadspolitik där alla medborgare har rätt till tak över huvudet. Men innan kommunen har egna platser i olika former av boende att erbjuda de akut hemlösa, måste man tillvarata och stödja frivilliga resurser. Ingen i Helsingborg ska behöva gå utan mat eller behöva sova utomhus eller i trappuppgångar.

Med anledning av ovanstående undrar vi följande:

  • Hur är det tänkt att lösa den akuta situationen för dessa drygt 40 Helsingborgare som är i behov av stöd, och som enligt lagen har rätt till grundläggande mänskliga behov som tak över huvud nattetid, och mat?
  • Vad har socialjouren för resurser till sitt förfogande i form av akutplatser för de mest behövande? Vad har bostads- och hemlöshetssamordnare för resurser till akutplatser?
  • Har ni för avsikt att kräva fler lägenheter till Bostad först av såväl Helsingborgshem som av de privata fastighetsägarna, samt att avsätta medel för hyreskostnader för dessa i kommunens budget för 2017?
  • Vad finns det för planer om resursfördelning i kommande internbudget?
  • Hur ser den uppsökande verksamheten på kvällstid ut vad gäller vuxna personer?
  • Finns planer på att på nytt undersöka olika typer av akutboenden iandra kommuner?
  • samarbete med frivilliga organisationer på samma sätt som finns i många

För Vänsterpartiets fullmäktigegrupp

Claudia Velásquez

Peter Ahlbom

Läs mer:

Debatt: Antalet personer som är hemlösa i Helsingborg ökar ständigt. HD 2015-11-10

Dela den här sidan:

Kopiera länk