insändare

När folk flyr från krig har jag inget val

När nu flyktingströmmarna med människor från krigszonen i Syrien ökar för varje dag, stannar jag upp och tänker på vad som egentligen betyder något i livet.

1939 var min pappa 14 år när han kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Hans föräldrar, min farmor och farfar hade mördats  brutalt av nazisterna i Tyskland.

Så jag vet inte vem jag hade varit, om jag ens hade funnits, om pappa inte hade fått skydd i vårt land.

Med denna bakgrund har jag inget val i den situation som råder i världen nu. Jag kan inte ens tänka tanken att vi inte skulle hjälpa de människor som tvingas fly från sitt hemland.

Helt plötsligt tycks ledande politiker i Sverige och EU vakna och hålla brandtal om att vi ska hjälpa flyktingarna. Det är säkert vällovligt, även om ingen pratar om att vi ska ta kamp mot de ledare och nationer som driver krig med hjälp av vapentillverkarna. Det är lite som att sätta plåster på ett kraftigt blödande sår, utan att operera organet som orsakar blödningen.

Ca 400.000 flyktingar beräknas komma till Europa, och ca 90.000 till Sverige i år, enligt Migrationsverkets prognos. Detta kan jämföras med ca 2 miljoner som flytt till Turkiet, ca 1,1 miljoner till Libanon, ca 650.000 till Jordanien och ca 250.000 till Irak.

Ca 10 gånger så många människor flyr alltså till mycket fattigare länder än till de rikare länderna i Europa.

Trots detta visar länder som Ungern och Danmark som så sent som för ca 60 år sen själva fick hjälp av omvärlden när mängder av deras medborgare tvangs fly, ett rått och brutalt mottagande av de människor som nu tvingas fly. Det gör mig både arg och ledsen. Men jag kan inte välja.

Jag är aktiv i Vänsterpartiet för att jag slåss för rättvisa och medmänsklighet för alla människor världen runt. Då gläder det mig att Folkpartiet ändrar sig i flyktingfrågan, så då hoppas jag att de gör det även i Helsingborg. Då kan vi ta upp motionen om att upprätta ett avtal med Migrationsverket igen, så den går igenom. Det är ett led i flyktinghjälpen.

Manifestationer och insamlingar är jätteviktiga. Det är mycket på gång i Helsingborg. Jag och mitt parti backar upp dessa till 200%.

Det behövs insatser på många fronter, och det behövs ett samlat grepp till stöd för alla som tvingas fly. Ingen flyr utan att det är risk för att de inte överlever i hemlandet. Så dessa människor har inget val. Då har jag inget val.

Mats Fuchs
Medlem i Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk