Helsingborg

Behovet av akutplatser för hemlösa är stort. Svar till Birger Nilsson, SPI Välfärden

Tisdagen den 4/8 hölls ett arrangemang i Grytan vid Slottshöjden, där en grupp människor som har eller haft problem med hemlöshet uppträdde, varefter ett antal av våra kommunalpolitiker frågades ut om vad de gör för att lösa boendesituationen för dessa utsatta individer. Huvudarrangör var eldsjälen Birgitta Möller som länge jobbat ideellt på Värmestugan, som ligger i de lokaler Hemlösas hus tidigare hade.

I en insändare på min mening den 6/8 påstår Birger Nilsson från SPI Välfärden att han var den enda deltagande politikern som förespråkade att det behövs någon form av härbärge för de mest utsatta av våra hemlösa individer, som det inte finns övernattningsmöjligheter för.

Här har Birger Nilsson fel. Vi deltog också i utfrågningen som representanter för Vänsterpartiet, och presenterade vad vårt parti har gjort för de hemlösa. Vi har drivit en tydlig politik för att skapa boendelösningar för alla hemlösa i vår stad. När det blev aktuellt att stänga Hemlösas hus, har vi krävt att kommunen ska bygga ut antalet akutplatser så att det täcker det behov som finns. I socialnämnden har vi drivit kravet att utöka de platser som idag finns på socialförvaltningens boende Fenix. Detta lyfte vi också fram i utfrågningen.

Parallellt med detta har vi i debatter och i kommunfullmäktige begärt att kommunen ska undersöka olika typer av härbärgen som finns i andra kommuner,  i syfte att se över möjligheterna att starta ett liknande i Helsingborg. Vi har i insändare tryckt på att ingen ska behöva sova ute.

Vidare har vi skrivit interpellationer om en ”tak över huvudet-garanti” för alla hemlösa under de kalla månaderna på året. I socialnämnden har vi också drivit frågan om ett mer aktivt ekonomiskt stöd till de ideella föreningar som stöttar de hemlösa.

Vänsterpartiet begärde också tre miljoner i satsningar på bostad först och fler akutplatser för hemlösa i det budgetförslag för 2016, som vi lade fram i våras.

Vi är positiva till modellen med ”Bostad först” som finns i Helsingborgs stad men det behövs byggas fler bostäder, plus att det utöver detta måste finnas boende och akutplatser för alla hemlösa, helst i kommunal regi.

Vi driver frågan om att socialt arbete måste gå ut på att förebygga så hemlöshet inte behöver uppstå.

Vi avrundade vårt anförande vid utfrågningen med att tala direkt till publiken av hemlösa,  och lova att det är deras röster som är de viktiga. Det är de som vet hur situationen verkligen ser ut, hur många som behöver hjälp. Det är därför vi måste satsa på en rejäl utbyggnad av antalet akutplatser för hemlösa, och undersöka hur ett härbärge skulle kunna fungera.

Mats Fuchs

(ersättare i socialnämnden)

Claudia Velasquez

(ledamot i arbetsmarknadsnämnden)

Vänsterpartiet Helsingborg

Dela den här sidan:

Kopiera länk