EU-val

“Fin seger med det uppsagda Saudiavtalet. Nu stoppar vi TTIP också när vi ändå är igång”. Jonas Sjöstedt

Detta anser vi också i Vänsterpartiet Helsingborg och vi har följd de politiska argumenten på lokalnivån. Redan i maj 2014 uttalade sig två moderatpolitiker om “fördelarna” med TTIP. Vi håller inte med!

I HD debatt 19/5 skriver moderaterna Danielsson/Fjellner att 60 % av besluten i kommunfullmäktige påverkas av EU-lagstiftningen. Så lät det inte för 20 år sedan. Att makt skulle flyttas till Bryssel ansågs då vara skrämselpropaganda från EU-motståndarna. De skriver också att det ska komma ett frihandelsavtal som moderaterna tycker är jättebra och som ska leda till massor av nya jobb.

Frihandelsavtalet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) som ska förhandlas fram mellan EU och USA ska skapa jobb i Helsingborg, tror moderaterna. Högerkrafterna säger såklart samma sak i alla EU-länder, städer, byar, regioner mm. Detta är rätt igenom falskt. Ännu mer falskt än vad EU-förespråkarna sa för 20 år sedan. Den ekonomiska krisen och arbetslösheten beror naturligtvis inte på för mycket regleringar. Det är precis tvärtom.

Ytterligare avregleringar kommer ännu mer att fördjupa den värsta ekonomiska krisen i världen på 80 år. Den nuvarande krisen inleddes 2007 med den gigantiska Lehman Brothers-kraschen i USA och har sitt ursprung i den allt mer avreglerade och otyglade internationella roffar-kapitalismen. TTIP är ett odemokratiskt projekt av gigantiska mått som ställer alla demokratiska spelregler åt sidan till storfinansens fördel.

Folkomröstningen om medlemskap i EU 1994 vanns knappt av ja-sidan efter falska argument från EU-förespråkarna. Efter 20 års medlemskap har alla farhågor besannats. Politisk och ekonomisk makt har koncentrerats till Bryssel. Lissabon-fördraget från 2009 är ytterligare ett kliv på vägen till att skapa en i grunden odemokratisk och av storfinansen kontrollerad statsmakt. Det som motståndarna varnade för inför folkomröstningen 1994 har med råge uppfyllts.

Vänsterpartiet är motståndare till EU därför att det är en odemokratisk statsmakt som värnar storfinansens intresse och inte folkflertalets. Därför använder vi aktivt vår röst i EU-parlamentet till att sätta vanliga människors frågor på agendan. Därför är det viktigt att vänstern blir starkare i EU-parlamentet efter valet på söndag.

Michael Olsson, medlem i Vänsterpartiet

Dela den här sidan:

Kopiera länk