insändare

Kvinnors rätt borde vara självklar

Som man och feminist förundras jag ständigt över att kvinnors rättigheter ska behöva diskuteras, och inte är en självklarhet i vårt samhälle av idag.

På många plan i samhällslivet syns det tydligt att vi lever i ett patriarkat, ja t o m i ett gubbvälde. I traditionella kvinnodominerade yrken som barnomsorg, sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, skola m fl släpar lönerna efter, och arbetsförhållandena är ofta extremt betungande med usla arbetstider och hög belastning. Här behövs stora insatser med höjda löner, fler anställda, förbättrade arbetsförhållanden etc.

I det privata näringslivet är förekomsten av kvinnliga chefer minimal.

Det är rent omänskligt att det ö h t ska behövas kvinnojourer för misshandlade kvinnor. Det är ovärdigt för alla moderna samhällen. Ingen kvinna eller individ ska behöva riskera att bli misshandlad. Alla individer ska mötas med respekt.

Raden av ojämlika genusförhållanden kan tyvärr göras lång. Något av det mest skrämmande är alla dessa våldtäktsdomar där män går fria av den ena mer obegripliga anledningen än den andra. Jag undrar om det är en lång radda gubbvälden i våra tingsrätter.

Det snackas mycket om feminism och jämlikhet inom svensk politik. Men som vanligt är det mycket snack och lite verkstad. Föräldraförsäkringen borde styras ännu mer mot att papporna ska ta ut minst lika mycket tid som mammorna under tiden man kan vara hemma med sina barn.

Alla initiativ med vårdnadsbidrag borde kastas i papperskorgen. Vårdnadsbidrag är en kvinnofälla. I så gott som alla fall där detta betalas ut är det kvinnorna som stannar hemma och tar hand om barnen och hemmet, och männen som fortsätter jobba, eftersom de tjänar bäst.

Vänsterpartiet har en politik för kvinnors rättigheter på alla plan. Vi kämpar för höjda löner och fler anställda i klassiska kvinnoyrken, för en utbyggd föräldraförsäkring, för en samtyckeslag, mot vårdnadsbidrag, för lika lön för lika arbete m m.

Feministiskt initiativ kämpar också för kvinnors rätt, men det behövs en genomtänkt politik på alla plan som inkluderar även oss män i den feministiska kampen. Det har Vänsterpartiet, och inte Feministiskt initiativ.

Mats Fuchs
Man, feminist och medlem i Vänsterpartiet
Publicerad i HD 4 januari 2015

Dela den här sidan:

Kopiera länk