debatt

Replik till ”Den heliga fotbollen”

Replik till Klas Wirholm ”Den heliga fotbollen”, min mening i HD 8/12:

Min partikamrat Klas Wirholm har synpunkter som jag är både för och emot i sin insändare om ”den heliga fotbollen”.

Rent konkret finansierar Helsingborgs kommun t ex Konserthusets verksamhet med 915 kr per besökare och Stadsteaterns verksamhet med 713 kr per besökare med skattepengar. Detta kan sättas i direkt relation till de 78 kronor man betalar till Olympias verksamhet per besökare. Så det är en kraftig övervikt i stödet till annat än fotboll.

Precis som Klas älskar jag fotboll. Jag har spelat och varit ledare i många år. Så jag kan se vilka sociala insatser de som är aktiva inom fotbollen gör just för de ekonomiskt svaga grupperna som vi Vänsterpartister värnar om. Jag håller med Klas om att det givetvis ska byggas ut planer i ytterområdena också parallellt med satsningen på Olympia. Vad gäller utomhuskonserter så har samtliga nya arenor idag, typ Friends i Stockholm detta inslag i sin verksamhet. Så HIF lär vara kvar på Olympia som hyresgäst även om man ska ha konserter där. De har inget alternativ.

Alla fotbollsklubbar bedriver i grunden en social verksamhet som tar hand om arbetarklassens barn. Så för mig är fotboll ideologi.

Som Vänsterpartist är jag, som jag och Claudia Velasquez skrev i vår första insändare, positiv till all form av kultur, och ser gärna att det byggs ett nytt Stadsbibliotek, t ex på Ångfärjetomten, och satsas på kommunalt driven fritidsverksamhet i ytterområdena.

Det finns säkert utrymme till även dessa satsningar i Dunkersfonderna, i kombination med skattepengar. Det kommer vi att fortsätta resa krav på i kommunfullmäktige.

Mats Fuchs

Vänsterpartiet Helsingborg


Slutreplik till Mats Fuch replik (ovan) ”Den heliga fotbollen”, min mening i HD 8/12:

Mats Fuch väljer att i sitt svar till min replik att prata om allt annat än kärnan i min kritik. Att Vänsterpartiet  helt okritiskt precis som alla andra partier röstat för att 408 miljoner från Dunkerska fonden går till Olympia. Han berör inte i heller att fondens medel skulle kunna gå till i princip vad som helst. Var är prioriteten i politiken egentligen, skall de hemlösa kanske sova under betongen på Olympia?

Och nej, det finns inte utrymme till även andra satsningar i från denna fonden, den får nämligen inte röras för än 2027. Hur alla förslag, så som ex. ett nytt Stadsbibliotek, är tänkta att finansieras inom de budgetramar partiet själv ritat upp, kvarstår också obesvarat.

Konserthusets och Stadsteaterns verksamhet finansieras även av statens kulturråd genom stadsbidrag, så att göra en jämförelse med vad idrotten får av kommunen, blir lite fel. Att därtill jämföra per person, när tiotusentals fler går på fotboll, är också rätt oärligt, kan jag tycka.

Fotbollsklubbar skall inte vara det enda som erbjuds arbetarklassens barn och en mastodont-anläggning på Olympia  är i heller inte vad de mindre klubbarna behöver. Därtill är frågan en feministisk fråga. Kvinnors kultur och idrott är satt på undantag och så lär det visst fortsätta.

Fullmäktigeledamöterna för Vänsterpartiet Helsingborg har intagit en högs osjälvständig hållning  i denna fråga. Man verkar inte ens vilja läsa på ordentligt. Den enda ideologi jag kan se partiet visat upp är således en högst opportunistisk och anti-intellektuell sådan.

Klas Wirholm

Helsingborg, kritisk Vänsterpartist

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk